Onsdag 23 januari 2019

Hårresande Star Trek

– Man kan säga att Star Trek-intresset kostar på ibland! Det säger Kent Backman i Östersund som en gång körde 160 mil i bil för att se en film på bio.

Kent Backmans intresse för Star Trek föddes i mitten på 70-talet när SVT sände den första tv-serien.

– Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Kent.

För programledare Pernilla Eskilsdotter berättar han att han är medlem i Nordens största Star Trek-fanförening West Coast Trekkers och kallar sig en "trekker". Det innebär att man är väldigt förtjust i Star Trek och den filosofi som förekommer i tv-serien och filmerna.

– Filosofin går ut på att mänskligheten kan komma tillsammans och sträva mot en ljusare framtid. En positiv framtidsbild där man har gjort sig av med alla konflikter och aggressioner mot varandra, säger Kent.

Efter att Star Trek-intresset uppstått där på 70-talet var Kent ganska svältfödd på Star Trek-material. De få filmer som kom till Sverige kom sällan till bion i Östersund. Men så, 1997, såg fanföreningen West Coast Trekkers till att filmen Star Trek: First Contact kom till Sverige, trots att den egentligen inte var tänkt att göra det. Ett tillfälle som Kent såklart inte ville missa.

– Jag hade en kompis nere i Borås så jag frågade henne om jag kunde kvarta där om hon fick följa med mig på bio. Så då satte jag mig i bilen och åkte de här 80 milen ner och så gick vi på bio i Göteborg, säger han.

I ljudklippet kan du höra Star Trek-temat av Alexander Courage och Locutus av Joel Goldsmith som får håren att resa sig i nacken på Kent.

– Den framhäver det som händer i filmen på ett fantastiskt sätt, men du kan också sätta dig i fåtöljen och bara sugas in i musiken. Som mycket klassisk musik så fyller den din själ med ro, säger Kent.