Onsdag 17 april 2019

Dämpad klockklang på dymmelonsdagen

4:19 min

– Förr i tiden satte man en träkläpp eller lindade in klockorna med halm och tyg. Men vi sätter jutesäckar runt klockorna för att de ska få en mer dämpad klang. Sara Vestman är präst i Tingstad kyrka, en av få svenska kyrkor som dymlar kyrkklockorna på dymmelonsdagen.

För programledare Lisa Tilling berättar Sara Vestman att det nu är ganska många år sedan man återupptog traditionen med att dymla kyrkklockorna i Tingstad kyrka som ligger på landsbygden mellan Norrköping och Söderköping. Det var en präst som var aktiv där på den tiden som tyckte det var en kul grej.

– På dymmelonsdagen inleds påskfriden och då ska man vara lite mera dämpad och lite mer stilla. Det är ju Stilla veckan nu inför påsken. På dymmelonsdagen började fastans strängaste tid och allt arbete skulle vara färdigt. Det kommer ju från gammal folktro, säger Sara.

Hon berättar att hon hört talas om några andra kyrkor som också dymlar sina klockor, men att det är väldigt ovanligt nuförtiden.

– Vi brukar alltid ha en gudstjänst i samband med det här och alla som vill får följa med upp i tornet och hjälpa till att dymla klockorna, säger Sara.

Hur länge har ni kvar de här jutesäckarna?

– De sitter kvar över skärtorsdagen och långfredagen och sen på påsknatten så tar vi av dymlingen. Då är det glädjens tid när ljuset har segrat över mörkret, säger Sara.