Onsdag 24 april 2019

Likt Blyger spelar Rickard concertina

Om du sett Snövit och de sju dvärgarna på tv på julafton så har du också sett det sexkantiga lilla dragspelet som Blyger spelar på. Det heter concertina och är Rickard Kumliens favoritinstrument.

– Det hänger samman med ett av mina stora intressen, Morrisdans, som är en engelsk traditionell dans. Ett av de viktigaste instrumenten inom den dansformen är concertinan, berättar Rickard för programledare Pernilla Eskilsdotter.

Concertinan uppfanns av Charles Wheatstone 1829 och det finns två typer av concertinor: liktonig (English concertina) och växeltonig (anglo concertina).

– De som spelar durspel (litet dragspel) har rätt lätt för att spela på en anglo concertina, för där spelar man melodin på sin högerhand och sina ackord på vänsterhanden, säger Rickard.

Nu till helgen anordnas det för 20:e året i rad en concertinaträff i Torna Hällestad, öster om Lund och dit kommer concertinaspelare från Danmark, England, Belgien och Irland. Och så Rickard från Sundbyberg.

– Vi träffas, vi snackar, vi spelar. Det där med English- eller anglo concertinor, ska man spela engelsk musik eller ska man spela irländsk eller skotsk eller vad ska man spela, säger han.

Så du menar att det blir två läger bland deltagarna?

– Nja, kanske, tre-fyra-fem läger! Men vi samarbetar, vi har mycket kul, säger Rickard.

I ljudklippet kan du höra William Kimber spela Headington Morris - en samling traditionella engelska melodier som är förknippade med Morrisdans. Han spelar på en anglo concertina.