Måndag 23 september 2019

23-åringen som kommer ut som klassisk musiklyssnare

– Jag förknippade inte mig med klassisk musik i början, säger Michael Alsafar i Piteå som nu kommer ut som klassisk musiklyssnare i Klassisk morgon i P2.

För programledare Pernilla Eskilsdotter berättar Michael att han länge haft svårt att identifiera sig som en som lyssnar på klassisk musik, trots att han gör det ibland när han känner för det.

– Det är väl inte alla dagar i veckan som känner för att lyssna på klassisk musik, men det är ändå relativt ofta, säger han.

En sak som han grubblat på ganska länge är varför så många i hans ålder är försiktiga med att säga att de lyssnar på klassisk musik.

– När jag säger till mina kompisar att jag lyssnar på klassisk musik, då börjar de bara skratta. De kan inte förknippa sig med klassisk musik riktigt. Varför har jag inget bra svar på. Jag tror de tycker att klassisk musik inte är så ungdomlig kanske, säger Michael.

Men Michael uppskattar den klassiska musiken och när han plockar fram sin spellista så bryr han sig inte om vad andra säger utan lyssnar på det han vill.

När kommer den klassiska listan fram?

– När man är less på allt de moderna. Det är samma melodier och intron, men det klassiska är alltid det klassiska. Det kommer aldrig försvinna, säger Michael.

I ljudklippet spelar Anatol Ugorski Ludwig van Beethovens Für Elise (Bagatell för piano i a-moll), ett stycke som Michael haft med sig sedan uppväxten med två pianospelande systrar.

– Det lät för jävligt. När man hörde originalet så tyckte man att det var bra mycket bättre, säger Michael.

Känner du igen dig i det Michael berättar? Kom ut som klassisk musik-älskare du också! Hör av dig!