Lördag 13 september

Kl 15.00: Hope Faith Life and Love
Peter Dijkstra dirigent. Radiokören.
Marie Göranzon: recitation
Program:
Whitacre: Three Songs of Faith
Messiaen: Cinq Rechants
Holten: The Marriage of Heaven and Hell.

Säsongens första konsert med Radiokören bjuder på musik som speglar kärlekens många ansikten. Tre tonsättare står för verken som framförs. 
 
Eric Whitacre började sjunga i kör ”för där fanns så många söta flickor”. När han senare fick sjunga Kyrie i Mozarts Requiem förändrades hans liv på djupet och han blev körfantast av högsta rang. Till hans Three Songs of Faith har han valt texter av den amerikanska 1900-talspoeten E.E Cummings.
 
Olivier Messiaens Cing Rechants består av fem kärlekssånger som var oerhört radikala när de skrevs. Texten är en blandning av surrealistiska franska och helt påhittade ljud, lånade från sanskrit. Här skymtar också Tristan och Isolde, Orfeus och Eurydike och andra symbolladdade kärlekspar.
 
Dirigenten och kompositören Bo Holten hyllar hantverket och kunnandet som grund för allt skapande och menar att modernismen har blivit ett alibi för amatörism. Här får vi höra The Marriage of Heaven and Hell som bygger på dikter av den engelske romantikern och mystikern William Blake

Lördag 13 september kl 19.15: P2 Live opera: Direktsändning av Camille Saint-Säens ”Simson och Delila”
Simson och Delila uruppfördes i Weimar 1877 och hade svensk premiär på Kungliga Operan 1903. Den ursprungliga handlingen är hämtad ur Gamla testamentet, där Simson hjälper israelerna att besegra filistéerna. Men i kvällens föreställning har det fransk-kanadensiska konstnärliga teamet med André Barbe och Renaud Doucet istället förlagt handlingen till en mer dokumentär skildring av vår egen tid. Operan börjar med mordet på Folke Bernadotte för 60 år sedan och spänner sig fram till våra dagars konflikt i mellanöstern.

Det är en direktsändning från Kungliga Operan i Stockholm, och den kvinnliga titelrollen som Delila görs av Anna Larsson, en av vår tids främsta altsångerskor. De övriga rollerna framförs av Richard Decker, David Bizic, Sten Wahlund och Michael Schmidberger tillsammans med Kungliga Operans kör och Kungliga Hovkapellet under ledning av Gregor Bühl.
Presentatör: Per Lindqvist