Fredag 17 oktober: 19:30: P2 Live klassiskt: Konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester

Den amerikanske pianisten Jonathan Biss gästar Berwaldhallen med Beethovens andra pianokonsert och Michael Güttler dirigerar Sveriges Radios Symfoniorkester i Johannes Janssons Milarepa, ett beställningsverk från Berwaldhallen.

 
Solist: Jonathan Biss, piano. Dirigent: Michael Güttler.
1. Johannes Jansson: Milarepa.
2. Ludwig van Beethoven: Pianokonsert nr 2 B-dur.
3. Musikaliskt intermezzo.
4. Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 3 Ess-dur, ”Eroica”.
Direktsändning från Berwaldhallen. Presentatör: Katarina Lindblad. Sänds även söndag 23/11 kl. 22.00

Jonathan Biss är tredje generationen musiker i sin familj. Föräldrarna Miriam Fried och Paul Biss spelar violin och hans farmor var den legendariska cellisten Raja Garbousova. Unge Biss gör nu en blomstrande karriär som solist med de stora orkestrarna i USA och Europa och han får lysande recensioner för sina konserter.
 
Michael Güttler har studerat både trumpet och piano men insåg snart sin fallenhet för dirigering. Efter seminarier för bland annat Leonard Bernstein, Sergiu Celibidache och Valery Gergiev antogs han vid högre dirigentutbildningen i Tyskand. 1998-2002 var han Österrikes yngste chefsdirigent vid Stadttheater Klagenfurt. Sedan 2002 är Michael Güttler första gästdirigent vid Mariinskijteatern.
 
Johannes Jansson började som gitarrist och improvisationsmusiker. Han har studerat vid Musikhögskolan i Malmö och privat för Sten Broman. Boken De vita molnens väg av Lama Anagarika Govinda, om de tibetanska munkarna, blev utgångspunkten för verket som Johannes tillägnat det tibetanska folket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".