Fredag 24 oktober: 19:30: P2 Live klassiskt: Konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester

Dirigent: Jukka-Pekka Saraste.
1. Magnus Lindberg: Seht die Sonne.
2. Musikaliskt intermezzo.
3. Dmitriij Sjostakovitj: Symfoni nr 8 c-moll.
Direktsändning från Berwaldhallen. Sänds även söndag 2/11 kl. 22.00

Magnus Lindberg fick 2005 en beställning av Sir Simon Rattle. Han ville att Lindberg skulle komponera ett verk till en konsert med Berlinfilharmonikerna - carte blanche och med hur stor del av orkestern han ville. För en tonsättare som säger ”mitt favoritinstrument är orkestern” var det som rena julafton. Lindberg tog sin utgångspunkt i Arnold Schönbergs Gurrelieder, som slutar med en storslagen hymn i C-dur som inleds: Seht die Sonne, se solen.
 
Jukka-Pekka Saraste är en av Finlands stora dirigenter som gjort en betydande internationell karriär. Han har varit chefsdirigent för Finska Radios Symfoniorkester och Torontos Symfoniorkester och är sedan 2006 chefsdirigent för Oslos Filharmoniska Orkester. Jukka-Pekka har haft en betydande roll när det gäller att lyfta fram samtida musik från tonsättare som bland andra Kaija Saariaho, Magnus Lindberg och Esa-Pekka Salonen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista