"Jesus Christ Superstar" & Wagners "Parsifal"

På påskafton sänder Sveriges Radio den hyllade uppsättningen av Jesus Christ Superstar från Malmö Opera med bland andra Ola Salo som Jesus och Patrik Martinsson i rollen som Judas.

17.00: ”Jesus Christ Superstar” med Ola Salo från Malmö Opera
Musikalen Jesus Christ Superstar av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice blev en sensation när den första gången sattes upp på scen 1971. Den handlar om de sista dagarna i Jesu liv, från dagarna före intåget i Jerusalem fram till korsfästelsen. Musikalen var dock inte okontroversiell. Men den blev en succé som fortfarande, efter närmare 40 år, spelas för fulla hus över hela världen.
Denna uppsättning var slutsåld redan före premiären som ägde rum på Malmö Operahus 12 oktober 2008. För regin står Ronny Danielsson och de nya översättningarna är gjorda Ola Salo. Malmö Operakör och orkester leds av Gareth Hudson. Inspelningen är gjord 14-15 februari 2009 av Bernard Löhr. Presentatör: Andreas Lindahl.

19.15: P2 Live opera: Wagners ”Parsifal” från Bayreuth
Senare på Påskafton sänder P2 Richard Wagners ”Parsifal” i tre akter i en inspelning från fjolårets festspel i Bayreuth – samma stad som operan uruppfördes i år 1882. Texten skrev Wagner efter Wolfram von Eschenbachs versepos ”Parzival”.

Verket växte fram under 37 år, från Wagners första möte med myten i ”Parzival”, till uruppförandet 1882. Det gjorde att ”Parsifal” färgades av många olika idéströmningar som Wagner påverkades av under sitt liv, allt från Nietzsche och Schopenhauer till indisk filosofi.

Musiken framförs av Bayreuthfestpelens kör och orkester under ledning av Daniele Gatti. Vi hör den brittiske tenoren Christopher Ventris i sin paradroll som Parsifal. Den krävande rollen som Kundry görs av Mihoko Fujimura, japansk sopran. Inspelningen från bayerska radion gjordes 25/7-2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".