Gustav Mahler 150 år - Symfoni nr 3 d-moll

Sakari Oramo är Kungliga Filharmonikernas chefdirigent och konstnärlige rådgivare. Han är även chefdirigent för Finska Radions Symfoniorkester som idag gästar Stockholms Konserthus och den pågående Mahlerfestivalen.

Solist: Jane Irwin, alt. Damkör ur Eric Ericsons kammarkör. Adolf Fredriks gosskör. Finska radions symfoniorkester. Dirigent: Sakari Oramo.
Direktsändning från Stockholms konserthus.
Presentatörer: Boel Adler och Johan Korssell.

Text från Konserthuset:
I tredje symfonin målar Gustav Mahler monumentala musikaliska bilder. Med naturen som utgångspunkt ville han att den skulle innehålla allt. ”Något liknande har aldrig tidigare förekommit: en symfoni som skildrar skapelseakten, från den okänsliga stela, rent elementära existensen till människohjärtats fina skapelse, som når utanför sig själv”. Om första satsen skriver han: ”Den går långt, långt utöver naturlig storlek, och i jämförelse med den krymper allt mänskligt samman som till ett pygmérike”. Men trots sin tyngd och sitt omfång skapar Mahler, inte minst med hjälp av altröst, damkör och en gosskör en känsla av sprödhet och ljus. Sista satsens känslosamma lugn mynnar ut i en koral som växer och sveper med sig allt i en brusande lovsång till kärleken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".