Gustav Mahler 150 år - Symfoni nr 5 ciss-moll

Femte symfonin är förmodligen Mahlers mest kända och spelade symfoni. Den har använts som filmmusik – bland annat i Viscontis mästerverk Döden i Venedig – och till tv-serier och dyker upp även i pop/rock-sammanhang. Symfonin är en fängslande musikalisk resa som startar med ett inledande sorgetåg, där Mahler angett att det ska vara ”I avmätt takt, Strängt, Som en Kortege”, och avslutas med en mäktig koral. Däremellan har han laddat med ett stort och dansant scherzo, som samtidigt är en lovsång till glädjen att finnas till, fylld av lust och sinnliga upplevelser. Det upphöjt vackra adagiettot är en rent andlig upplevelse, en sfärisk musik med kraft att försätta lyssnaren i ett annat tillstånd. Den legendariske dirigenten Herbert von Karajan sade att ”den här musiken får tiden att upphöra”.  (Konserthusets presstext)

Gästande Helsingfors Filharmoniska Orkester hör för övrigt till de orkestrar som först presenterade Mahlers musik för en svensk publik kring förra sekelskfitet. Dirigent är John Storgårds. Från måndagens konsert i Stockholms konserthus.
Presentatörer Boel Adler och Johan Korssell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista