Steve Reichs moderna klassiker DrummingUnder Konserthusets pågående Steve Reich-festival har det blivit dags för hans klassiker "Drumming" från 1971. Konserten spelades in i torsdags i Konserthuset.

Ett enda rytmiskt mönster växer ut till ett väldigt verk med inspiration från bland annat västafrikansk musik.

Som solister hör vi sopranerna Hannah Holgersson och Sofia Niklasson tillsammans med Sareidah Hildebrand, flöjt, Kroumata och Kungliga Filharmonikernas slagverksstämma.

Drumming skulle bli Steve Reichs längsta stycke, med en speltid på mellan 55 och 75 minuter (beroende på hur många repriser man spelar).

Musiken består av fyra delar som spelas utan paus. En idé Reich hade var att rösterna skulle imitera instrumenten istället för att sjunga ord. Instrument och röster fasar in och ut från varandra på ett suggestivt sätt. Olika instruments karaktär har givit olika vokala härmanden i en känslig och uppfinningsrik lek med vokaler och konsonanter.

Steve Reich: ”Jag får ofta frågan om vilken betydelse mitt besök i Afrika sommaren 1970 hade för Drumming. Svaret är: det var en bekräftelse. Det bekräftade min känsla av att akustiska instrument kunde användas för att skapa musik med mycket rikare sound än vad man kan få med elektroniska instrument, liksom det bekräftade min naturliga dragning till slagverk (jag började spela trummor när jag var 14 år). Det finns bara ett enda grundläggande rytmiskt mönster i hela Drumming. Det mönstret genomgår förskjutningar i tonhöjd och klangfärg, men alla musiker spelar det här mönstret, eller delar av det, genom hela verket.”
(presstext Konserthuset)

Missa inte direktsändningen från Metropolitanoperan i New York
18:45: "Tosca" av Giacomo Puccini

Opera i 3 akter. Libretto: Giuseppe Giacosa och Luigi Illica.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista