Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.

Jubileumskonsert med gästande dirigenten Manfred Honeck - direkt Berwaldhallen 19.30

Publicerat fredag 28 oktober 2011 kl 08.00

Program:
1. Franz Berwald: Uvertyr till ”Estrella de Soria”.
2. Anders Eliasson: Violinkonsert, uruppförande.
3. Musikaliskt intermezzo.
4. Gustav Mahler: Symfoni nr 1 D-dur.
Solist: Ulf Wallin, violin. Dirigent: Manfred Honeck. Sveriges Radios Symfoniorkester
Direktsändning från Berwaldhallen. Sänds även söndag 6/11 kl 21.30

Franz Berwald kom från en stor tysk musikersläkt och tyckte det svenska musiklivet var insnöat och provinsiellt. Så fort han kunde reste han därför utomlands med målet att etablera sig som operatonsättare. Operan Estrella de Soria skrev han 1841 i Wien, där han även komponerade två symfonier och två tonmålningar. Musiken fick viss uppmärksamhet, men inte tillräckligt för att Berwald skulle kunna försörja sig på den. I stället återvände han hem, där det en period gick ännu sämre. Först 1862 uruppfördes Estrella de Soria på Kungliga Operan. Uppsättningen var man kritisk mot – det var Berwald själv också – men musiken fick goda recensioner och stort genomslag. En grånad men lycklig Berwald tog emot bifallet. Äntligen började han bli erkänd efter förtjänst.

Anders Eliasson är en av våra mest etablerade svenska tonsättare, även internationellt, en mystiker och romantiker som gärna skriver symfonier, konserter, oratorier och andra storskaliga verk, men även kammarmusik. Han har vunnit många priser och utmärkelser, bl a Nordiska rådets pris och Christ Johnsson-priset två gånger. Violinkonserten Ensam färd är skriven för, och i samarbete med, Ulf Wallin.

Gustav Mahler uruppförde själv sin första symfoni på operan i Budapest, där han arbetade som dirigent. Han var 27 år och hade gjort sig känd som operadirigent men inte ännu som tonsättare. Musiken väckte våldsam kritik. Och det kanske inte är så konstigt. Mitt i högromantiken, före t ex både Brahms fjärde symfoni och Bruckners åtta och nia, introducerade Mahler ett helt nytt sätt att bygga upp en symfoni på. I symfonin ville han sammanfatta sitt eget liv så långt, ett liv kantat av åtminstone tre omskakande, olyckliga kärlekshistorier.

Ulf Wallin är professor i violin vid Hanns Eisler-högskolan för musik i Berlin sedan 1996. Han har gjort turnéer i både Asien, Europa och USA och är lika hängiven solouppdrag som kammarmusik. Bland dirigenter han samarbetat med kan nämnas Jesús Lopéz Cobos, Paavo Järvi, Andrew Manze, Esa-Pekka Salonen, Walter Weller och Franz Welser-Möst.

Efter sina år som chefsdirigent för Sveriges Radios Symfoniorkester 2000-2006 leder nu Manfred Honeck Pittsburghs symfoniorkester med ett kontrakt som nyligen förlängts till 2016. Född i Österrike och med över 10 år som violinist i Wiens filharmoniker/Wiens Statsoperaorkester i botten, har Honeck dirigerat både opera och symfoniorkestrar, bl a som chefsdirigent på operan i Stuttgart 2007-2011, förste gästdirigent för Tjeckiska filharmonin 2008-2011 och många gästframträdanden i Europa och USA.
(Presstext Berwaldhallen)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".