Nina Stemme och Valerij Gergijev - eftermiddagskonsert i Berwaldhallen - direkt kl. 15.00

Sveriges Radios symfoniorkester avslutar sitt 75-årsfirande med den sista av fem jubileumskonserter.

Program:
1. Victoria Borisova-Ollas: Wings of the wind.
2. Richard Strauss: Vier letzte Lieder (Hermann Hesse, Joseph von Eichendorf) (1948).
3. Musikaliskt intermezzo.
4. Sergej Prokofjev: Symfoni nr 5 B-dur (1944).
Sveriges Radios Symfoniorkester. Solist: Nina Stemme, sopran. Dirigent: Valerij Gergijev.
Direktsändning från Berwaldhallen. Sänds även söndag 13/11 kl 21.30

Victoria Borisova-Ollas är född i Ryssland, men sedan länge bosatt Sverige. Orkesterverket Wings of the Wind från 1997 blev det internationella genombrottet med andra pris i tävlingen Masterprize, uruppfört av London Symphony Orchestra och Daniel Harding. Titeln kommer från Psaltarens 104:e psalm, Lovsång till världens skapare: ”…Molnen gör du till din vagn, och du far fram på vindens vingar”. Tonsättaren ser denna psaltarpsalm som en av de mest poetiska och fridfulla, och har sökt följa bilder som dykt upp för den inre synen vid läsningen av olika textställen. Borisova-Ollas musik har en sällsynt förmåga att tilltala såväl den vana som den mer ovana, men nyfikna, lyssnaren.

Det var en ganska trött äldre herre som 1948 avrundade en av alla tiders stora tonsättarkarriärer genom att skriva musik till texter av Hermann Hesse (Frühling, September, Beim Schlafengehen) och Joseph von Eichendorff (Im Abendrot). Trött av ålder, hemlandet i ruiner, hårt kritiserad för att ha löpt med nazisterna. Knappast någon har ändå närmat sig slutet på jordelivet mer underskönt än Richard Strauss med de här fyra sångerna. Titeln Vier letzte Lieder är förläggarens, sångerna trycktes först efter Strauss död. I den avslutande sången citeras ett tema ur tondikten Tod und Verklärung, skriven närmare sextio år tidigare, varefter solnedgången sänker sig över hela den romantiska eran.

Självaste opus 100. En jubileumssiffra, och Symfoni nr 5 från 1944 kom att betyda mycket för Sergej Prokofjev. Han hade varit tyst som symfoniker i fjorton år. Efter åratal utomlands hade han 1935 till mångas förvåning, troligen av ren hemlängtan, återvänt till Stalins Sovjet. I krigstid gällde det att skapa till fosterlandets fromma, liksom att inte misshaga någon smakdomare. Uruppförandet i Moskva 1945 blev en stor succé. Pianisten Svjatoslav Richter satt i publiken: ”Den femte symfonin speglar Prokofjevs inre mognad, och blickar samtidigt bakåt. Det vilar något olympiskt över hans återblick på allt som hänt”. Symfonin, enligt tonsättaren ”en hyllning till människoandens frihet”, gjorde också snart sitt internationella segertåg. Men för Prokofjev blev det si och så med den andliga friheten under hans sista år.

Nina Stemme sjunger sedan länge huvudroller i operor av Wagner, Strauss, Puccini och Verdi i de största operahusen, som Wiener Staatsoper, Covent Garden, La Scala, Metropolitan och Bayreuth. Till senare tids framgångar hör Brünnhilde i Valkyrian på La Scala och Leonora i Fidelio med Claudio Abbado på Luzernfestivalen (med en högt prisad skivinspelning som resultat). Stemme är hovsångerska sedan 2006 och fick Litteris et Artibus 2008.

Vår hedersdirigent Valery Gergiev tillhör de absolut främsta orkesterledarna. Sedan femton år är han konstnärlig ledare för Mariinskijteatern i Sankt Petersburg, chefsdirigent för London Symphony Orchestra sedan 2007, Polarpristagare 2006. En självklar gäst på all världens estrader. Inte minst inspelningarna på Mariinskijteaterns eget skivbolag, som han etablerade 2009, har väckt stor uppmärksamhet.(presstext: Berwaldhallen)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".