Hör Catharina Palmérs fantastiska Dona nobis pacem

Uruppförandet av Catharina Palmérs Dona nobis pacem var en av höjdpunkterna på 2010 års Östersjöfestival. Ikväll hör du en repris av detta framförande i P2 Live klassiskt, tillsammans med Bartóks pianokonsert nr 3 och Brahms violinsonat nr 1.

Bloggaren Annika Flynner skrev så här efter att ha hört Caharina Palmérs Dona nobis pacem på Östersjöfestivalen: "Jag slöt mina ögon och lät musiken och de änglalika rösterna bära mig. Det var som att sväva mellan liv och död. Och det slutade inte med någon bombastisk entré till himmelriket, utan med en långsam landning på den karga jorden. Som en dröm som man glider ut ur." Lyssna själv i kvällens repris.

18:04: Béla Bartók
Pianokonsert nr 3 (1945). Solist: Peter Jablonski. Tyska radiofilharmonin, Saarbrücken-Kaiserslautern. Dirigent: Christian Arming. Från saarländska radion.   

18:30: Catharina Palmér
Dona nobis pacem. Lettiska radion. Stockholms sinfonietta. Dirigent: Tõnu Kaljuste. Uruppförandet 30/8 2010, Gustav Vasa kyrka, Stockholm.   

18:45: Johannes Brahms
Violinsonat nr 1 G-dur, ”Regnsonaten”. Dmitrij Sitkovetskij, violin och Roger Vignoles, piano. Från BBC Radio International.  

Läs mer om Catharina Palmér:

Catharina Palmér föddes 1963 i Karlskrona. Med studier i bland annat violin, piano och orgel som musikalisk bakgrund, började hon studera komposition 1991. År 1998 avslutade hon sina studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med diplom i komposition. Hennes lärare var bland andra Sven-David Sandström, Pär Lindgren samt i Köpenhamn Per Nørgård. Hon har en doktorsgrad i komposition från Indiana University i USA.

Palmérs verkförteckning, som uppgår till närmare femtio kompositioner, upptar verk skrivna för kör och sångsolister, orkesterverk och en rad olika instrumentensembler. Bland de verk hon sätter främst kan nämnas Counterpoint to Silence från 1999, A prayer som är ett beställningsverk från Akademiska kören (för kör, sopran- och altsolo, stråkorkester och slagverk) från 2002 samt Like Endless Chains of Gold från 2003 för fyra soloröster och kammarensble. Catharina Palmer inspireras ofta av poesi till sina kompositioner. Även när dikten inte är med i det färdiga verket bildar den en utgångspunkt för henne. Bland de poeter som inspirerat henne kan nämnas Octavio Paz och Tomas Tranströmer.

Palmérs musik har framförts av bl a Stockholms Blåsarsymfoniker, Stockholms Saxofonkvartett, Kroumata och Sveriges Radios Symfoniorkester, och hennes kompositioner har spelats i ett antal europeiska länder, men även i USA. Hon har erhållit Kungliga Musikaliska Akademiens utlandsstipendium och är sedan 1999 medlem av Föreningen Svenska Tonsättare. 2002 vann hon en tävling i komposition för kör, anordnad av the Contemporary Vocal Ensemble vid Indiana University, USA med verket Ahead för kammarkör, sex solister samt elektronik. År 2003 vann Palmér andra pris i den danska kammarkören Hymnias internationella kompositionstävling Vattenverk med stycket Kissrain, Watersleep, för kör och två slagverkare.

P2-kvällen fortsätter:

19:16: P2 Live opera: Inför "Manon" 

19:30: P2 Live opera: "Manon" av Jules Massenet
Opera i fem akter. Libretto: Henri Meilac och Philippe Gille.
I rollerna:
Manon Lescaut - Natalie Dessay
des Grieux - Giuseppe Filianoti
Lescaut, Maonons kusin - Franck Ferrari
de Grieux d.ä. - Paul Gay
Guillot de Morfontaine - Luca Lombardo
Monsieur de Brétigny - André Heyboer
Paris nationaloperas kör och orkester. Dirigent: Evelino Pidò.
Direktsändning från Bastiljoperan, Paris.

23:15: Joseph Haydn
Pianotrio Ess-dur. Wiens pianotrio. Från BBC Radio International.   

23:30: Michael Tippett
Rosensjön (1993). BBC:s symfoniorkester. Dirigent: Andrew Davis. Från BBC Radio International.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista