Salve regina x 2: ett renässansmästerverk av Palestrina och ett uruppförande av Staffan Björklund!

Salve regina - "Var hälsad, drottning" - är en av de fyra Maria-antifonerna. Texten skrevs förmodligen av munken Hermann av Reichenau (1013-1054) och har återanvänts många gånger. I denna konsert får vi höra Radiokören sjunga dels Palestrinas klassiska version från 1500-talet, dels Staffan Björklunds verk som skrev 2009. I pausen kommer Petter Ljunggren att berätta om Maria och altarskåpen där hon figurerar (se bilderna).

19:30: Konsert med Radiokören
Dirigent: Andreas Hansson.
1. Giovanni Pierluigi da Palestrina: Mässa Salve regina.
2. Musikaliskt intermezzo: Petter Ljunggren föreläser om Salve regina.
3. Staffan Björklund: Salve regina, uruppförande.
Direktsändning från Historiska museet, Stockholm. Sänds även söndag 11/3 kl 21.30.

21:15: Joseph Haydn
Symfoni nr 67 F-dur. Saint Pauls kammarorkester. Dirigent: Christian Zacharias. Från American public media.  

21:45-22:00: Wolfgang Rihm
Fremde Szene III (1982). Wiens pianotrio. Från franska radion. 

Läs mer om Palestrina, Staffan Björklund och Andreas Hansson:

Ett halvt årtusende har inte mattat guldglansen hos renässansmästaren Palestrinas makalösa musik. Bönen Var hälsad, drottning har lockat många tonsättare. Här uruppförs Staffan Björklunds version, en man som även bland annat musiksatt texter av Sonja Åkesson och Lars Norén.

Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594) var tidigt medlem av gosskören i S:t Maria Maggiore i Rom. År 1544 fick han anställning som körledare och organist i hemstaden Palestrina. Åter i Rom var han sen verksam i Peterskyrkan såväl som körledare som sångare. Vad hans musik har betytt för eftervärlden är omöjligt att mäta, men många är de som studerat och kommenterat Palestrinas kompositioner. Vad som kännetecknar hans stil är en balans mellan melodilinjer, stämföringen och det harmoniska förloppet. Rena treklanger kryddas med dissonanser i fallande riktning och på obetonade taktdelar. Det är inte lätt att sjunga musik av Palestrina men väl framfört får lyssnarna en närmast överjordisk vokalklang.

Staffan Björklund (1944) är tonsättare, pianist och organist. Studier vid konservatoriet i Göteborg 1962-65. Vidareutbildning vid Conservatoire nationale supérieur de musique de Paris 1965-69 i komposition och piano. Björklunds musik är fast förankrad i äldre tiders musik. Han försöker se det nya i det gamla; ibland med det oväntade och överraskande som resultat. Melodiskt flöde, pendlande mellan tekniskt strikt anda och improviserad prägel är några av kännetecknen för hans tonspråk. Hans opuslista omfattar orkesterverk, sceniska verk, oratorier och kammarmusik. Björklund har varit verksam som bl.a. domkyrkoorganist i Linköping och hans musikaliska rötter får ofta sin näring ur den kyrkomusikaliska myllan. Bland hans verk för kör a cappella kan särskilt nämnas Missa brevis, Dixit Dominus samt Salve Regina som med denna konsert får sitt uruppförande. Verket som skrevs 2009, är skrivet för två körer och är uppbyggt kring sju olika teman. Tema tre har tonerna ess,a,f,f,a,b,d i början av temats tonföljd. Detta ska uttydas Staffan Björklund. I tema fyra finns b,a,c,h som de första tonerna i den serien. Förutom själva noterna så finns också noga anvisningar om hur kören ska förflytta sig i rummet.

Andreas Hanson har en genomgått gedigen musikutbildning vid Musikhögskolan i Stockholm åren 1987-1996 för såväl trumpetare som dirigent. 1992 vann han Svenska blåsardirigenttävlingen och 1999 erhöll han Crusellstipendiet, han var ledare för Marinens Musikkår under 12 år. Han har dirigerat de svenska orkestrarna och flera uppsättningar vid Kungliga operan samt även gästat blås- och symfoniorkestrar i bl a Ryssland, Polen, Norge och Danmark. Sedan 1995 undervisar han i dirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Andreas Hansons intresse för nyskriven musik har resulterat i ett 50-tal uruppföranden.

Text: Evabritt Selén

(texten publicerades ursprungligen på Berwaldhallens hemsida)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista