Turangalîlasymfonin av Olivier Messiaen

19:30: Olivier Messiaen
Turangalîlasymfonin. Solister: Jean-Efflam Bavouzet, piano och Valérie Hartmann-Claverie, ondes Martenot. Lièges filharmoniska orkester. Dirigent: Pascal Rophé. Från belgiska radion.

Olivier Messiaen (1908-1992) är en av 1900-talets mest egensinniga och fascinerande tonsättare. Hans kristna tro och stora intresse för fågelsång gjorde starka avtryck i musiken han komponerade, och han var en pionjär inom serialismen.

Turangalîlasymfonin komponerade Messiaen mellan 1946 och 1948 och var ett beställningsverk från Boston Symphony Orchestra - men beställningen sa ingenting om hur stycket skulle orkestreras eller hur länge musiken skulle hålla på, så Messiaen brassade på med en stor orkester, solopartier för såväl piano som det nya instrumentet ondes Martenot (en föregångare till thereminen) och en längd på cirka 80 minuter. Det var det andra verket i en trilogi av verk inspirerade av myten om Tristan och Isolde, vilket kanske kan göra musiken extra spännande för alla fans av Wagners opera. Messiaen har beskrivit symfonin som "en kärlekssång". Lyssna och njut!

P2 Live klassiskt fortsätter:

20:45: Ludwig van Beethoven
Cellosonat nr 5 D-dur. Andreas Brantelid, cello och Peter Friis Johansson, piano. Från katalanska radion.

21:05-22:00: Joseph Martin Krauss
Begravningskantat för Gustav III. Solister: Lena Hoel och Susanne Carlström, sopran, Jonas Degerfeldt och Per Björsund, tenor. Radiokören. Sveriges Radios Symfoniorkester. Dirigent: Manfred Honeck. Konsert 2000, Riddarholmskyrkan, Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".