Sekelskiftets musik vågade utforska erotiken

22:40: Emil Sjögren
Erotikon. Greta Eriksson, piano. Inspelat 1980.

22:55: Franz Schubert
Stråkkvartett nr 14 d-moll, ”Döden och flickan”. Brittenkvartetten. Konsert 1991, Stockholms konserthus.

23:35-00:00: Alexander Skrjabin
Extasens poem. Nordtyska radions filharmoniska orkester. Dirigent: Eivind Gullberg Jensen. Från nordtyska radion.

Det modernitetstörstande tidiga 1900-talet gjorde upp med 1800-talets pryda viktorianska syn på sexualitet, mycket tack vare Sigmund Freuds banbrytande verk på psykologins område. I konstvärlden präglades atmosfären även av fin de siècle-dekadensen från 1890-talets sista år. Det är mot bakgrund av detta som man får betrakta konstverk av Gustav Klimt, litteratur som Thomas Manns Döden i Venedig och inte minst musik av Alexander Skrjabin (1872-1915).

För mystikern Skrjabin var den religiösa extasen och den sexuella extasen samma sak, och flera av hans verk är präglad av en erotisk atmosfär, bland annat Vers la flamme och framförallt Le poème de l'extase, Extasens poem. Även Emil Sjögren (1853-1918) utforskade sexualitet i musik i Erotikon, som tillkom redan 1883. När det gäller erotiskt laddad musik finns det ett tydligt före och efter Wagner och "Tristan och Isolde" - den intensiva oförlösta längtan som denna operas berömda harmonier suggererar fram sprängde alla gränser för hur trånande och lidelsefull musik kan och får låta.

I kvällens P2 Live klassiskt får vi förutom Erotikon och Extasens poem även lyssna på Schuberts fjortonde stråkkvartett, som fått smeknamnet "Döden och flickan" eftersom den lånar ett tema från en sång vid namn "Der Tod und das Mädchen" som Schubert komponerat flera år tidigare. Här är närheten till döden mer påtaglig än fysisk kärlek - man kan fråga sig vad Freud eller Skrjabin hade haft att säga om den saken.

På måndag kl. 21:30 i P2 Live Nu! sänds andra akten ur ”Death and the maiden” av Jonas Forssell, ett verk som har släktskap med Schuberts berömda kvartett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".