Sisyfos drömmar

19:30: Konsert med Norrlandsoperans symfoniorkester
Solister: Cecilia Zilliacus, violin och Torleif Thedéen, cello. Dirigent: Mei-Ann Chen.
1. Giuseppe Verdi: Uvertyr till ”Nebukadnessar”.
2. Mats Larsson-Gothe: Dubbelkonsert, ”Sisyfos drömmar".
3. Felix Mendelssohn: Symfoni nr 4 A-dur, ”Den italienska”.
Konsert 31/3 2011, Norrlandsoperans konsertsal.

Ett melodiskt verk om den jagade nutidsmänniskans drömmar. Så kan Mats Larsson Gothes konsert för violin, cello och orkester, Sisyphus’ Dreams, beskrivas. I kvällens P2 Live klassiskt får vi höra uruppförandet av NorrlandsOperans Symfoniorkester, under ledning av dirigenten Mei-Ann Chen. Solister är Cecilia Zilliacus och Torleif Thedéen. Sändningen är en repris från 2011.

Mats Larsson Gothe, som sedan 2006 är hustonsättare på NorrlandsOperan, fick sitt stora genombrott i och med urpremiären av operan "Poet and Prophetess" 2008. Han följde han upp 2010 med en nyskriven konsert, Symfoni nr 2, även det ett beställningsverk för NorrlandsOperans Symfoniorkester.

"Man måste tänka sig Sisyfos lycklig", avslutade Albert Camus sin berömda bok Myten om Sisyfos (1942) med. Värt att begrunda när man lyssnar på denna fascinerande musik. Hör vad tonsättaren själv har att säga om sitt verk:

P2 Live klassiskt fortsätter:

20:45: Möt Solistprisets finalister
Möt årets finalister och rösta på din favorit till Solistpriset som avgörs på lördag. Ellen Nisbeth, viola, Daniel Migdal violin och Peter Friis Johansson piano.

21:45: Veljo Tormis
Lettiska bordundanser. Lettiska radiokören. Dirigent: Sigvards Klava. Konsert 2010, Berwaldhallen.

22:00-22:30: Clara Schumann
Pianotrio g-moll. Dalitrion. Från Monte Carloradion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".