Franz Schuberts skiss till en tionde symfoni blev till ett orkesterverk av Luciano Berio

22:40: Gustav Mahler
Kvartettsats a-moll. Patricia Kopotjinskaja, violin, Antoine Tamestit, viola, Nicolas Altstaedt, cello och Alexander Lonquich, piano. Från österrikiska radion.

22:55: Luciano Berio
Rendering, efter skisser till Symfoni nr 10 D-dur av Franz Schubert. Sveriges Radios Symfoniorkester. Dirigent: Enrique Mazzola. Konsert 13/4 2011, Berwaldhallen.

23:30: Franz Schubert
Fyra impromptun D 899. Lars Vogt, piano. Från BBC Radio International.

Det verk som Franz Schubert var mest fokuserad på mot slutet av sitt alltför korta liv var en symfoni i D-dur, som liksom flera av hans andra symfonier blev ofullbordad. Det enda som återstår av denna tionde symfoni är en skiss, som dock är väldigt intressant - symfonin består endast av tre satser, och den långsamma satsen har en kuslig likhet med Mahler (vars kvartettsats a-moll vi också får höra i kvällens P2 Live klassiskt). Tonsättaren och dirigenten Brian Newbould färdigställde en version av denna symfoni (liksom han gjorde med den mer kända Schubert-symfonin nr 8), men även den italienske tonsättaren Luciano Berio (1925-2003) gjorde en tolkning av Schuberts skiss. Det är detta verk vi får höra i kvällens P2 Live klassiskt. Kvällen avslutas dessutom med fyra av Schuberts älskade impromptun för piano. Mycket nöje!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".