Beethovens Missa solemnis i Berwaldhallen

21:30: Beethovens Missa solemnis
Solister: Kristina Hansson, sopran, Marianne Beate Kielland, mezzosopran, Magnus Staveland, tenor och Fredrik Zetterström, baryton. Radiokören. Svenska kammarorkestern, Örebro. Dirigent: Thomas Dausgaard.
Konsert 4/5, Berwaldhallen.

"Von Herzen – möge es wieder – zu Herzen gehen!" ("Från hjärtat - må det återvända till hjärtat!") skrev Ludvig van Beethoven på den kopia av Missa solemnis som han gav till ärkehertig Rudolf, vännen som verket var tillägnat. Denna storslagna mässa har kanske inte nått in i den breda publikens hjärtan i samma utsträckning som Beethovens symfonier och pianosonater, kanske för att den uppförs relativt sällan och kräver mycket av både publik och musiker. Men ikväll kan du ge den en chans. Det är den värd.

Beethoven arbetade på Missa solemnis i fyra år, mellan 1819 och 1823. När han började hade han precis tagit ur sig en period av låg produktivitet till följd av motgångar i privatlivet; när han avslutade verket var han mitt uppe i komponerandet av den strålande livsbejakande nionde symfonin. Kanske var den gigantiska mässan en utmaning som Beethoven behövde ta sig an och klara för att ta sig vidare i livet. I likhet med Diabelli-variationerna som tillkom under samma period är mässan ett intellektuellt krävande - och belönande - verk som växer ju djupare man går i lyssningen.

P2 Live klassiskt fortsätter:

23:15: Emil Sjögren
Violinsonat nr 2 e-moll. David Bartov, violin och Inger Wikström, piano. Inspelat 1975.

23:45: Benjamin Britten
Hymn till S:ta Cecilia (W H Auden). Eric Ericsons kammarkör. Dirigent: Eric Ericson