Fransk och nästan fransk orkestermusik

19:30: Konsert med Holländska radions kammarfilharmoniker
Solist: Nelson Goerner, piano. Dirigent: Frans Brüggen.
1. Gabriel Fauré: Masques et bergamasques.
2. Frédéric Chopin: Pianokonsert nr 2 f-moll.
3. Franz Schubert: Andra satsen ur Pianosonat nr 13 A-dur.
4. Joseph Haydn: Symfoni nr 82 C-dur, "Björnen“.
Konsert 9/3, Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht. Från holländska radion.

Gabriel Fauré var med sina subtila harmonier en föregångare till Debussy, och liksom den poesiälskande Debussy i pianoverken Suite bergamasque och Masques inspirerades han av Verlaines verser "Votre âme est un paysage choisi / Que vont charmant masques et bergamasques." Faurés Masques et bergamasques tillkom 1919 (ett år efter Debussys död) och var ursprungligen ett mångsatsigt verk med både vokal och instrumental musik, men det är den kortare orkestersviten med samma namn som vunnit popularitet.

Frédéric Chopin var visserligen polack men flyttade till Paris 1831, då han var 21 år gammal, och skulle aldrig återse sitt hemland. Hans förfinade pianospel med sitt intima ideal skulle influera generationer av franska tonsättare, inte minst Fauré (som liksom Chopin komponerade nocturner och barkaroller) och Debussy (som liksom Chopin komponerade etyder och "herrelösa" preludier). Joseph Haydn var österrikare men hans "Parissymfonier" (nr 82-87) beställdes av greven av Ogny och fick sina uruppföranden i Paris under ledning av Joseph Boulogne, Chevalier de Saint-George - en av Europas första dirigenter med afrikanskt ursprung.

Holländska radions filharmoniker spelar Faurés Masques et bergamasques, Chopins f-mollkonsert och den första av Haydns Parissymfonier. Samt en sats från en pianosonat av Franz Schubert, en tonsättare som visserligen inte har någonting att göra med Frankrike, men vars fantasifulla pianospel influerade både Chopin och Fauré.

P2 Live klassiskt fortsätter:

21:00: Anders Eliasson
Abendlicht (2002). Helén Jahren, oboe och Mats Widlund, piano. Konsert 2002, Apelrydsladan, Båstad.

21:15: John Tavener
Popule meus. Solist: Natalie Clein, cello. Britten sinfonia. Dirigent: David Hill. Från BBC.

21:30: Nu!
Presentatör: Per Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".