Molly Kien och Andrea Tarrodi

19:30: Kammarkonsert med musik av Andrea Tarrodi och Molly Kien
Patrik Swedrup och Johannes Lörstad, violin, Riikka Repo, viola, Mikael Sjögren, cello, Valur Pálsson, kontrabas, Laura Stephenson, harpa och Daniel Kåse, slagverk. Konsert, Grünewaldsalen, Stockholms konserthus.
1. Andrea Tarrodi:
a) Miroirs, stråkkvartett nr 1.
b) Chárites för harpa och slagverk.
2. Molly Kien:
a) Dances for Ariadne för kontrabas och slagverk.
b) The binding of Odysseus för stråkkvartett.
3. Andrea Tarrodi: Empíreo för harpa, slagverk och stråkkvintett.
4. Molly Kien: Hymn for Apollo för slagverk, harpa och stråkkvintett.

21:00-21:30: Franz Schubert
Symfoni nr 2 B-dur. New Philharmonia orchestra, London. Dirigent: Claudio Abbado. Från BBC Radio International.

Andrea Tarrodi känner de flesta P2-lyssnarna till vid det här laget eftersom hon är en av P2:s tonsättare och hennes verk hörs ofta inte minst i P2 Live klassiskt. Molly Kien är en amerikansk tonsättare bosatt i Stockholm. Hon och Tarrodi komponerade tre verk var inspirerade av Isaac Grünewalds väggmålningar i salen i Stockholms konserthus som bär hans namn. Grünewalds motiv är hämtade från antikens Grekland och dess myter, och såväl myterna som konstnärens tolkningar av dessa har tjänat som inspirationskälla till Andrea Tarrodis och Molly Kiens musik. Kiens stycken har mytologiska gestalter i sina titlar - Ariadne, Odysseus och guden Apollon - medan Tarrodi har valt en annan väg. Läs hennes kommentarer till de egna verken här:

"Miroirs - String Quartet No 1 är inspirerat av en utav Isaac Grünewalds väggmålningar i Grünewaldsalen. På målningen syns två människor sitta vända mot varandra och det ser ut som om de konverserade. I musiken har jag låtit framför allt cello och viola gestalta dessa två människor. Man kan genom stycket höra hur först de två instrumenten och senare även violinerna "speglar" och "svarar" varandra i en slags konversation. 'Miroirs' är franska och betyder just 'speglar'."

"Chàrites för harpa och slagverk har sin utgångspunkt i en utav Isaac Grünewalds väggmålningar i Grünewaldsalen. Målningen föreställer tre kvinnor som ser ut att dansa i något slags transliknande tillstånd. Det jag särskilt fastnade för med bilden var att det faktiskt ser ut som att de dansar i sömnen. Jag ville i detta stycke skapa en slags drömliknande, sömngångaraktig atmosfär och har också tagit fasta på de dansande kvinnornas flygande, slängande rörelser som man kan höra harpan gestalta i kraftiga glissandi. I grekisk mytologi berättas om de tre Kariterna som är dansens, festens och glädjens gudinnor. Kanske är det dessa tre gudinnor som Grünewald har avbildat? På grekiska kallas Kariterna för Chàrites."

"I Empíreo - för harpa, slagverk och stråkkvintett är det Isaac Grünewalds jättelika takmålning i Grünewaldsalen som har fått ge liv åt musiken. Det musikaliska materialet bygger till stora delar två av mina tidigare verk Miroirs och Chàrites, och man kan säkert känna igen flera fraser, rytmer och melodier från dessa. I mitten av takmålningen syns Apollon spela harpa på solens strålar. I stycket har framför harpan tillsammans med kontrabas och cello fått ge ton åt Apollons röst. Runt Apollon svävar människor omkring, omslingrade i varandra. Det har slagverket fått gestalta i många svepande, susande fraser på både cymbal och tam-tam. Empíreo är spanska och betyder himlavalv."

- Andrea Tarrodi (från www.andreatarrodi.com)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista