Isabelle Faust spelar Bartók i Berwaldhallen!

21:30: Konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester
Solist: Isabelle Faust, violin. Dirigent: Daniel Harding.
1. Béla Bartók: Violinkonsert nr 1.
2. Antonín Dvořák: Åtta slaviska danser op 72.
3. Béla Bartók: Violinkonsert nr 2.
Konserter 26/4 och 29/4, Berwaldhallen.

23:30: Carl-Olof Anderberg
Duo för flöjt och piano (1957) spels av Bengt Överström och Tore Wiberg. Inspelat 1959.

23:40: Maurice Karkoff
Allvarliga sånger (Elsa Grave) (1955). Solist: Kerstin Meyer, mezzosopran. Radioorkestern. Dirigent: Albert Wolff. Inspelat 1956.

Läs om Isabelle Faust och Béla Bartóks violinkonserter:

Tyska Isabelle Faust är en av de senaste årens mest uppmärksammade violinister, hyllad bland annat för sina inspelningar av J.S. Bachs verk för soloviolin. Nyligen släppte hon en skiva med Beethovens och Bergs violinkonserter, med Claudio Abbado som dirigent, och detta album fick högsta betyg av samtliga kritiker i CD-revyn i P2 ( lyssna här ). I april i år var hon på besök i Berwaldhallen och framförde Béla Bartóks båda violinkonserter tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester och dirigenten Daniel Harding. Även den andra uppsättningen av Antonín Dvořáks slaviska danser (1886) hanns med under denna konsert, som vi ska få lyssna på i kvällens P2 Live klassiskt.

Bartók komponerade sin första violinkonsert 1907-1908 med violinisten Stefi Geyer i åtanke - den unge tonsättaren var väldigt förälskad i denna stjärnviolinist. En vecka efter att konserten var färdig bröt hon dock med honom och hade ingen lust att framföra verket. Intresset från andra violinister var svalt, och konserten gavs inte ut förrän 1959, flera år efter Bartóks död. Hans andra violinkonsert komponerades 30 år senare, när han var på toppen av sina förmågor. Det är en tour de force i musikalisk variationskonst och ett fint exempel på hur väl Bartók integrerade folkmusik (här dansformen verbunkos) i sin musik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista