Anton Bruckners symfoni nr 8

19:30: Michael Gielen dirigerar Bruckners åttonde symfoni
Nordtyska radions symfoniorkester.
Anton Bruckner: Symfoni nr 8 c-moll.
Konsert 24/2, Laeiszhalle, Hamburg.

Symfonikern och wagnerianen Anton Bruckner (1824-1896) var inte, som Wagner, antisemit men var likväl oerhört populär i tredje riket. Tyska radion spelade adagiot från Bruckners sjunde symfoni när nyheten om Hitlers död meddelades. Kanske är det den oönskade kärleken från nazismen som gjort att Bruckner i efterkrigstiden inte blivit lika spelad som samtida symfoniska tonsättare som Brahms eller Tjajkovskij. Men musikälskare har alltid hållit hans ambitiösa och fascinerande symfonier nära hjärtat.

Här får vi höra symfoni nr 8 som uruppfördes 1892, fyra år innan Bruckner dog; det var den sista av hans symfonier som blev klar (han hann bara komponera tre av den nionde symfonins planerade fyra satser). Det är inte programmusik, men en ledtråd till vad Bruckner ville skildra i sin musik kan sökas i hans kommentar till den långsamma andra satsen: "där har jag sett alltför djupt in en jungfrus ögon".

P2 Live klassiskt fortsätter:

21:10: Erland von Koch
Karaktärer (1980). Andreas Röhn, violin och Kerstin Hindart, piano.

21:30: Nu!
Presentatör: Per Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista