Helsingborgs symfoniorkester 100 år!

15:01: 3 x 100! Konsert med Helsingborgs symfoniorkester
Solister: Agneta Eichenholz, sopran, Susanne Resmark, mezzo, Niklas Björling Rygert, tenor och Daniel Hällström, bas. Konserthuskören. Dirigent: Andrew Manze.
1. Paula af Malmborg Ward: För att skälva, uruppförande.
2. Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 9 d-moll.

Den andra konserten i P2 Live klassiskts serie med jubileumskonserter från de symfoniorkestrar som fyller 100 år i år - Gävle, Helsingborg och Norrköping - äger rum i Helsingborgs konserthus. Andrew Manze dirigerar sina stolta Helsingborgssymfoniker i ett uruppförande av Paula av Malmborg Ward samt Beethovens jublande nionde symfoni. Detta är den första av två konserter som P2 Live klassiskt sänder i samband med Helsinborgs symfoniorkesters 100-årsfirande; den andra sänds lördag 26 maj. På tisdag (22 maj) sänder vi Norrköpings symfoniorkesters jubileumskonsert.

Från www.helsingborgskonserthus.se:

Helsingborgs Symfoniorkester (HSO) grundades 1912 och är därmed en av Sveriges äldsta symfoniorkestrar. Bland chefdirigenter under årens lopp kan nämnas Sten Frykberg, John Frandsen och Okko Kamu. 2006 tillträdde Andrew Manze som chefdirigent för orkestern, som för närvarande består av 61 medlemmar.

Under Manzes ledning har Helsingborgs Symfoniorkester utvecklat en karaktäristisk klang som är klar, spänstig och uttrycksfull. Kvaliteter som gjort orkestern internationellt erkänd och eftertraktad för såväl konserter som skivinspelningar. Den ordinarie konsertserien ges i Helsingborgs Konserthus en av Europas akustiskt sett främsta konsertsalar.

På hemmaplan har orkestern också en omfattande verksamhet för barn och ungdomar, medan skivinspelningar har skänkt internationell uppmärksamhet, särskilt under senare år. 2008 gjorde orkestern och Andrew Manze även en uppmärksammad turné i USA, med tolv konserter uppbyggda kring Beethovens Eroica-symfoni.