Michael Tippets oratorium A child of our time

19:30: Konsert med BBC:s symfoniorkester
Solister: Anthony Marwood, violin, Nicole Cabell, sopran,
Karen Cargill, mezzosopran, John Mark Ainsley, tenor och Matthew Rose, bas.
1. Hugh Wood: Violinkonsert nr 2.
2. Michael Tippett: A child of our time.
Konsert 31/3, Barbican, London.

Engelsmannen Sir Michael Tippett (1905-1938) var en av de första tonsättarna som var öppet homosexuell och som behandlade sin sexuella läggning i sina verk. Han var också pacifist av det mest aktiva slaget: han satt i fängelse för vapenvägran under andra världskriget. Tippett blev enormt förfärad av den så kallade Kristallnatten i november 1938, när nazisterna hämnades mordet på en tysk diplomat genom att genomföra en brutal pogrom mot judar i Berlin (minst 91 judar slogs ihjäl, och yterligare 30 000 fängslades). Tippett komponerade oratoriet A child of our time som ett sätt att bearbeta händelsen, och inspirerades musikaliskt av såväl Händels Messias och Bachs passioner som amerikanska spirituals. Tippett komponerade verket mellan 1939 och 1941, men det fick inte premiär förrän våren 1944, ett halvår efter att tonsättaren släppts fullgjort sitt fängelsestraff.

A child of our time blev en stor framgång och är idag ett av Tippetts mest kända verk. Nu när högerextrema vindar blåser i Europa - nyligen valdes det nazistiska partiet Gyllene gryningen in i det grekiska parlamentet - är det mer aktuellt än på länge.

P2 Live klassiskt fortsätter:

21:05: Torsten Sörenson
Pianosonat (1953) spelas av Dagny Norling. Inspelat 1959.

21:20: William Whytbroke
Sanct Deus. Brabantensemblen. Dirigent: Stephen Rice. Från bayerska radion.

21:30: Nu!
Presentatör: Per Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista