Lars-Erik Larssons Förklädd Gud tolkad av Taximi och Blåsarsymfonikerna

19:30: Konsert med Taximi och Blåsarsymfonikerna, Stockholm
Förklädd Gud i grekisk tappning. Folkmusikgruppen Taximi och sångare från Stockholms Musikgymnasium tillsammans med Blåsarsymfonikerna gör en annorlunda tolkning av Lars Erik Larssons gudasaga. Dirigent: Per-Otto Johansson. Konsert 12/5, Musikaliska, Stockholm.

Den grekiska folkmusikgruppen TAXIMI bildades i Stockholm år 1993. Gruppens djupaste intention är att exponera den grekiska musiken, med sina djupaste rötter i den klassiska antiken och senare i den förkristna och bysantinska tiden, för en publik som inte är hemma i denna musik. Läs mer på www.taximi.com.

Lars-Erik Larsson komponerade den lyriska sviten Förklädd Gud 1940. Texten är hämtad från Hjalmar Gullbergs diktsamling Kärlek i tjugonde seklet från 1933. Gullbergs idyll tar sin utgångspunkt i ett motiv från antik mytologi om guden Apollon, dömd att uppträda som människa i ett år och tjäna som dräng hos kung Admetos i Thessalien.

P2 Live klassiskt fortsätter:

21:30: Ruth Crawford Seeger
Nio preludier. Rosemary Platt, piano.

21:55-22:30: Bohuslav Martinů
Symfoni nr 4. Tjeckiska radions symfoniorketer, Prag. Dirigent: Aleksandar Markovic. Från tjeckiska radion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista