En unik upplevelse i P2 Live klassiskt - 15 stråkkvartetter i en enda maratonsändning

Brodsky spelar Sjostakovitj!

15:01: Sjostakovitj-maraton
Brodsky-kvartetten - violinisterna Daniel Rowland och Ian Belton, altviolonisten Paul Cassidy och cellisten Jacqueline Thomas - spelar Dmitrij Sjostakovitjs stråkkvartetter.
Konserter 13-15/4, Uppsala Kongress och Konferens.

Hela sändingen, timme för timme

17-18:
18-19:
19-20:
20-21:
21-22:
22-23:
23-00:


23:30-00:00: Emil Sjögren
Novelletter op. 14, häfte 1 och 2. Ingemar Edgren, piano. Inspelat 1977.

Sjostakovitjs stråkkvartetter brukar räknas till de mest betydande och personliga under 1900-talet och sysselsatte honom under i stort sett hela livet. Sin första stråkkvartett skrev han som 31-åring, den sista fullbordade han drygt 35 år senare, ett år före sin död 1975. Totalt blev det femton kvartetter, lika många som symfonierna, vilket säger något om hur viktig denna musik var för Sjostakovitj.

Kvartetterna har också varit centrala för brittiska Brodskykvartetten som i år firar sitt 40-årsjubileum och kanske är det ingen överdrift att kalla dem för specialister på just Sjostakovitj. I alla fall har den ryske tonsättaren hängt med nästan från starten 1972. Kvartettens ursprungsmedlemmar möttes som mycket unga i Middlesbrough där de varvade pingis och fotboll med kvartettspel efter skolan och Sjostakovitjs elfte stråkkvartett var ett av de första verk ensemblen spelade. I slutet av 1980-talet gjorde Brodskykvartetten sin första kompletta Sjostakovitjcykel live i London och 1989 spelade ensemblen in samtliga kvartetter på cd.

Sändningen inkluderar även en intervju med Stig Fredriksson som berättar om hur han i början av 1970-talet var på en konsert där Rostropovitj spelade Sjostakovitj, och där såväl tonsättaren som den världsberömda sovjetiske författaren Solzjenitsyn närvarande. Fredriksson lyckades få den sistnämndes autograf (på konsertprogrammet!) vilken kan beskådas på denna bild:

Läs mer om Brodskykvartetten:

Brodskykvartetten bildades i Nordengelska Middlesbrough 1972 och firar i år sitt 40-årsjubileum. Ensemblen tillhör de mest framstående stråkkvartetterna idag och är lika hemma i den klassiska kvartettrepertoaren som i pop och rock. Sitt genombrott för den breda publiken fick de genom samarbete med Elvis Costello på albumet ”The Juliet Letters”, men de har även arbetat med namn som Björk och Paul McCartney. Brodskykvartetten är också kända för att de (med undantag av cellisten) spelar stående, något som inte är särskilt vanligt bland stråkkvartetter.

Dmitri Sjostakovitj hör till de tonsättare som funnits längst i Brodskykvartettens repertoar. 1989 spelade ensemblen in hans samtliga 15 kvartetter på cd, en inspelning som fick stor uppmärksamhet och belönades med flera priser. Brodskyvartetten har totalt gett ut ett femtiotal album med bland annat Beethoven, Elgar, Tjajkovskij, Britten och Debussy. Kvartetten samarbetar också med en rad nu levande tonsättare.

Idag består Brodskykvartetten av Daniel Rowland och Ian Belton, violin, Paul Cassidy, altfiol, samt Jacqueline Thomas, cello. Av dessa har Ian Belton och Jacqueline Thomas varit med sedan starten.

Text: Sara Norling

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".