Das Lied von der Erde av Gustav Mahler

19:30: Konsert med Västtyska radions symfoniorkester
Solist: Christian Elsner, tenor och Christian Gerhaher, baryton. Dirigent: David Zinman.
1. Franz Schreker: Kammarsymfoni.
2. Gustav Mahler: Das Lied von der Erde.
Konsert 3/2, Filharmonin, Köln. Från västtyska radion.

1907 var ett tungt år för Gustav Mahler (1860-1911). Han var motarbetad i Wien, så till den grad att hans fiender började bedriva en hatisk kampanj mot honom i pressen, vilket ledde till att han samma år sade upp sig från operan och flyttade till New York. Han fick reda på att han hade ett hjärtfel och var tvungen att sluta ägna sig åt promenader, cykling och simning som han älskade så mycket. Men framförallt drabbades familjen Mahler av en fruktansvärd tragedi detta år: båda döttrarna, Anna och Maria, blev allvarligt sjuka. Anna tillfrisknade men Maria dog, knappt fem år gammal.

Det var mot bakgrund av dessa motgångar som Mahler började komponera Das Lied von der Erde. Ett storskaligt verk för orkester och två sångare i sex satser, inspirerad av kinesisk poesi. Mahler hade använt sång som "krydda" i flera av sina symfonier, men först nu skapade han en total integrering av sångcykeln och symfonin. Mahler gav verket undertiteln "En symfoni för tenor, alt och stor orkester" och den följde direkt på hans åttonde symfoni, men han valde att inte kalla Das Lied von der Erde för sin nionde symfoni. Detta berodde på hans vidskeplighet - Beethoven, Schubert och Bruckner hade ju alla dött efter att ha komponerat sina respektive nior.

Das Lied von der Erde är ett unikt, gripande och smärtsamt vackert stycke musik som ingen bör gå miste om att höra. I kvällens P2 Live klassiskt får vi höra ett framförande från Västtyska radions symfoniorkester med David Zinman som dirigent och tenoren Christian Elsner och barytonen Christian Gerhaher som solister.

P2 Live klassiskt fortsätter:

21:05: Johan Lindegren
Pianosonat h-moll, ”Kanonsonaten”, spelas av Anders Wadenberg.

21:30: Nu!
Presentatör: Per Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista