Viktoria Mullova och Matthew Barley

19:30: Kammarkonsert med violinisten Viktoria Mullova
Matthew Barleys ensemble. Musik av John Lewis, Béla Bartók, Johann Sebastian Bach, Joe Zawinul, Matthew Barley och Jean Pierre Smadja. Konsert 12/10 2010, Norrlandsoperans konsertsal, Umeå.
Från sändning 16/3 2011.

Violinisten Viktoria Mullova ger här en konsert tillsammans med maken Matthew Barley och hans ensemble. Vi möter en Viktoria Mullova långt ifrån de stora konsertscenerna tillsammans med en cellist, en jazzpianist och två slagverkare.

Matthew Barley har beskrivits i världspressen som "Världens kanske mest äventyrliga cellist" och i kväll visar han sig på styva linan genom att spela med en fraktur i sin ena hand. Om det är en konsekvens av hans äventyrlighet låter vi vara osagt.

Inför konserten stuvades programmet om ända in i det sista, den stora duon för violin och cello av Zoltán Kodály fick ge plats åt musik av Johan Sebastian Bach. En Bachtolkning med improvisatoriska inslag som för tanken till ett rökigt jazzhak.

Det gör även programmet i helhet, kvällen bjuder på allt ifrån ungerska folkmelodier till låtar av Joe Zawinul (Weather Report) kryddat med romsk violintradition.

Lyssna på P2:s intervju med Viktoria Mullova och Matthew Barley:P2 Live klassiskt fortsätter:

20:50: Erik Esenvalds
The sun dogs. Capellakören, Amsterdam. Dirigent: Kaspars Putnins. Från holländska radion.

21:10:-21:30: Camille Saint-Saëns
Septett Ess-dur. Medelelhavsensemblen. Från portugisiska radion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista