En kavalkad av extranummer med stjärnorna Martin Fröst och Pöntinen Pöntinen!

19:30: Konsert med Norrlandsoperans symfoniorkester
Solist: Pia Segerstam, cello. Dirigent: Leif Segerstam.
1. Jean Sibelius: Symfoni nr 7 C-dur.
2. Benjamin Britten: Cellosymfoni.
3. Leif Segerstam: Symfoni nr 207, uruppförande.
4. Jean Sibelius: Kareliasvit.
Konsert 21/4 2011, Norrlandsoperans konsertsal, Umeå.
Från sändning 12/5 2011.

21:20: Extranummer, extranummer
med Martin Fröst, klarinett och Roland Pöntinen, piano.
Musik av Skrjabin, Brahms, Falla, Rimskij-Korsakov, Martin Fröst, Messager, Bach/Gounod, Ahbez, Monti, Piazzolla och Bizet. Konsert 16/4, Wigmore Hall, London.
a) Alexander Skrjabin: Preludium B-dur op. 16:1.
b) Johannes Brahms: Ungersk dans nr 21.
c) Manuel de Falla: Nana ur spanska folkliga sånger.
d) Trad: Klezmermelodier, arr: Pöntinen/Fröst.
e) Johannes Brahms: Wie melodien zieht es mir.
f) Nikolaj Rimskij-Korsakov: Humlans flykt.
g) Martin Fröst: Cadenza.
h) André Messager: Solo de concours.
i) Johannes Sebastian Bach: Ave Maria. Arr: Gounod.
j) Eden Ahbez: Nature boy.
k) Vittorio Monti: Csardas.
l) Astor Piazzolla: Oblivion.
m) Georges Bizet: Menuett ur Arlesiennesvit nr 1.

22:05-22:30: Claude Debussy
Nocturner. Wienerfilharmonikerna. Damer ur Londons körsällskap. Dirigent: Pierre Boulez. Konsert 2007, Royal Albert Hall, London. Från BBC Radio International.

I kvällens P2 Live klassiskt får vi höra Leif Segerstam som dirigent med dottern Pia Segerstam som solist i Benjamin Brittens cellosymfoni. Segerstam dirigerar även sin egen Symfoni nr 207. Konserten är från Norrlandsoperan och framförs av Norrlandsoperans symfoniorkester.

Därefter följer en kavalkad av extranummer från två av vårt lands största musikerstjärnor: klarinettisten och pianisten Roland Pöntinen. Här får vi höra allt från Bach och Brahms till de ryska mästarna Rimskij-Korsakov och Skrjabin, jazzstandarden Nature boy (känd genom Nat King Coles inspelning) och till och med lite klezmer arrangerad av Fröst och Pöntinen.

Kvällen avslutas med Claude Debussys nocturner för orkester. Dessa fascinerande och storslagna stämningsstycken låter sannerligen inte som Chopins avskalade pianoverk i samma genre, men de är minst lika mästerliga. I höst är det 150 år sedan Debussy föddes.

Från Norrlandsoperans hemsida:

"Ingen vanlig tonsättare uruppför en Symfoni nr 207 och därför är det heller inte konstigt att det är just Leif Segerstam som gör det. Med sin enorma personlighet och Brahms-look, men framförallt med sin idé om att musiken ska ge upphov till ständiga aha-upplevelser, är han ett av konstmusikens största unikum.

Själv beskriver han sin 207:a som ”en fripulsativ happening … med sex portionspärlor av segerstamismer i olika tappningar och atmosfärer att tolkas utan dirigent”.

Denne finlandssvenske dirigent, tonsättare, musiker och professor har dirigerat flera av världens främsta orkestrar och varit chefdirigent för bland annat Kungliga Operan i Stockholm. År 1999 fick han Nordiska rådets musikpris för sin insats för skandinavisk musik.

Under konserten får vi också bekanta oss med en annan framstående Segerstam, nämligen Leifs dotter, cellisten Pia Segerstam, mycket uppskattad för sin bländande teknik och sitt musikaliska djup. Här hör vi henne i Benjamin Brittens dramatiska cellosymfoni.

Konserten ramas in av två av Sibelius vackraste stycken, den sjunde tillika sista symfonin, som av många anses vara hans allra bästa, samt Karelia-svit, som bl a bygger på en medeltida svensk ballad och finsk runosång."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista