Béla Bartóks soloviolinsonat!

19:30: Béla Bartók
Soloviolinsonat spelas av Boris Brovtsyn. Från holländska radion.

19:55-20:00: Johannes Brahms
Ungersk dans nr 5, g-moll. Baiba Skride, violin och Lauma Skride, piano. Från lettiska radion.

Yehudi Menuhin var 1900-talets kanske allra främste violinist. I november 1943 beställde han ett verk av Béla Bartók för soloviolin, och Bartók komponerade sin sonat samtidigt som han behandlades för sin leukemi. Han blev klar med stycket i mars 1944 men det var för svårspelat till och med för Yehudi Menuhin! Bartók gick med på att göra några mindre ändringar för att göra sonaten lättare att spela, och Menuhin premiärspelade verket i november samma år. Det var ett av de sista styckena musik Bartók komponerade - ett år senare var han död.

Vi ska här få höra en inspelning av detta vackra stycke med den ryske violinisten Boris Brovtsyn. Därefter blir det mer violinmusik: en av Johannes Brahms ungerska danser, för violin och piano.

Med anledning av direktsändningar från Urkult-festivalen slutar P2 Live klassiskt tidigare än vanligt denna fredag och lördag. Läs mer om Urkult här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista