Tjajkovskij, Mendelssohn och Berwald med MSO och Simon Gaudenz som dirigent

19:30: Konsert med Malmö Symfoniorkester
Solist: Johanna Qvamme, violin. Dirigent: Simon Gaudenz.
1. Peter Tjajkovskij: Italienskt capriccio.
2. Felix Mendelssohn: Violinkonsert e-moll.
3. Franz Berwald: Symfoni nr 4 Ess-dur, "Naïve".
Konsert 3/5, Malmö konserthus.

Felix Mendelssohns violinkonsert i e-moll var den andra violinkonserten som han komponerade men den första som publiken fick höra, och det är förståeligt - den är vida överlägsen (den förvisso inte ointressanta) d-mollskonserten. Detta utsökta verk, som på sin tid var mycket modernt bland annat genom att Mendelssohn band ihop de tre satserna så att publiken inte skulle hinna applådera och avbryta stämningen, räknas till 1800-talets absolut största i genren. Endast violinkonserterna av Beethoven, Tjajkovskij, Brahms och Bruch spelar i samma liga. MSO framför här denna violinkonsert, med danska Johanna Qvamme som solist, och även musik av Tjajkovskij - men inte hans violinkonsert, utan hans italienska capriccio. Konserten avslutas med Franz Berwalds fjärde och sista symfoni, "den naiva".

Läs mer:

P2 Live klassiskt fortsätter:

20:55: George Gershwin
Sångbok. Marc-André Hamelin, piano. Från sydvästtyska radion.

21:15: Peter Tjajkovskij
Stråkkvartett nr 1 D-dur. Borodinkvartetten. Från österrikiska radion.

21:45-22:30: Sergej Rachmaninov
Pianokonsert nr 3 d-moll. Solist: Leif Ove Andsnes, piano. Nordyska radions filharmoniska orkester. Dirigent: Eivind Gullberg Jensen. Från nordtyska radion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".