Rhythm Art Duo + Linnékvintetten

19:30: Konsert med Rhythm Art Duo
Musik av Olov Helge, Paula af Malmborg-Ward, Carl-Axel Hall, Matthias Schmitt, Astor Piazzolla, Harold Arlen, Daniel Berg, Bobbie Ericson och Minoru Miki. Konsert 2009, Stenungsunds kapell.
a) Olov Helge. Elastic Team 2 (1978, 2006).
b) Paula af Malmborg-Ward. Crooning.
c) Carl-Axel Hall. Where 2.
d) Matthias Schmitt. Ghanaia.
e) Astor Piazzolla. Tango suite no 2.
f) Harold Arlen. Over the rainbow (1938).
g) Daniel Berg. Over the Moon.
h) Bobbie Ericson. Utskärgård.
i) Minoru Miki. Marimba spiritual: sats 2.
j) Encore. Jag kan se i dina ögon att du har en annan kär.

20:25-21:30: Konsert med Linnékvintetten
1. Luciano Berio: Call.
2. Britta Byström: La fugutive.
3. Sven-David Sandström: Ratio.
4. Carlo Gesualdo: Peccantem med quitidie.
5. Fredrik Högberg: Danser från Helikons källa.
6. Carlo Gesualdo: O vos omnes.
7. Toru Takemitsu: Paths.
8. Ennio Morricone: Blitz.
Konsert 13/8 2010, Kalvs kyrka.
Från sändning 9/12 2010.

Kvällens P2 Live klassiskt bjuder på två konserter: först Rhythm Art Duo som bjuder på färgstark och melodiös slagverksmusik, därefter Linnékvintetten som spelar brassmusik från hela världen.

Rhythm Art Duo består av slagverkarna Fredrik Duvling och Daniel Berg som började spela tillsammans 1992. De har en omfattande konsertverksamhet som stöds av Statens Kulturråd och är flitigt anlitade av skolor, kyrkor och kammarmusikföreningar i Sverige. De har också turnerat i Sverige och Europa för Rikskonserter.

Duon gör uppskattade familjekonserter och samproduktioner med många av landets musikskolor och vill verka för att fler barn och ungdomar börjar spela klassiskt slagverk. Daniel Berg och Fredrik Duvling är två ytterst kompetenta musiker som bjuder på sig själva.Deras skiva, Rhythm Art Duo, spelades in i det nya Radio/Tv-huset i Göteborg. Den är utgiven av Phono Suecia som är Sveriges ledande skivbolag för utgivning av svensk musik och skivan ingår i deras serie – Con Forza.

"Det var ren uppvisning från början till slut, och sådan millimeterprecision i det mycket sevärda samspelet går knappt att beskriva. Från lätt och lekfullt dansande till smeksamma, övertonsmättade klangmattor och en fascinerande fuga - allt med de obekymrade leendena hos två killar som äter komplexa taktarter till frukost.” - Upsala Nya Tidning

Linnékvintetten har sedan 1986 varit ett dynamiskt inslag i svenskt musikliv. Ända sedan starten har ensemblen gått in för att förnya den svenska repertoaren för brasskvintett, vilket inneburit ca 40 uruppföranden av svensk musik. Ett tjugotal av dessa har Linnékvintetten beställt. Tonsättare som Mats Larsson Gothe, Rolf Martinsson, Karin Rehnqvist, Marie Samuelsson och Jonas Forssell har skrivit verk till kvintetten.

Ensemblen har också fördjupat sig i sakral repertoar vilket har resulterat i ett omfattande samarbete med kyrkokörer. Särskilt mycket har det blivit kring julen och kvintetten har år efter år kunnat teckna kalendern full med engagemang, från första advent till trettondagen. Ofta i samarbete med olika körer, t ex har julkonserterna med S:t Jacobs Kammarkör kommit att bli en tradition. En annan uppskattad tradition är sommarens tornmusik i Uppsala domkyrka. Under två veckor spelar kvintetten varje dag kl 12.00 över domkyrkoplan sedan följer en halvtimmes konsert inne i kyrkan med olika program. 

Uppdragen som länsmusikensemble innehåller också medverkan vid stora kyrkliga sammankomster i Uppsala domkyrka samt vid universitetets högtider och andra offentliga cermonier. Skolkonserter, samarbeten med musikskolor och master classes är också en viktig del av Linnékvintettens verksamhet.

Kvintetten har samarbetat med många artister, bland dem trombonisten Christian Lindberg, tubaisten Øystein Baadsvik, pianisten Bengt Hallberg, sopranen Jeanette Bjurling, harpisten Erica Goodman, dansaren Marie Larsson-Sturdy, slagverkaren Anders Åstrand, barocktrumpetaren Pierre Torwald och hornisterna Ib Lanzky-Otto och Sören Hermansson. Linnékvintetten har bjudits in på festivaler såsom Kalvfestivalen och Signal, ensemblen har också turnerat i länder såsom England, Tyskland, Spanien, Italien, Polen, Finland, Norge och Tjeckien.

Som en del i arbetet vid Musik i Uppland bildar Linnékvintetten stommen i Uppsala Kammarorkesters brassektion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".