Sveriges Radio sänder fyra timmar direkt från den internationella jazzfestivalen i Ystad

1-4 augusti är det återigen dags för Ystad Sweden Jazz Festival, som efter några succéår måste räknas som en av landets främsta jazzfestivaler. Konstnärlig ledare är pianisten och Ystadsbon Jan Lundgren, som lyckats få ihop ett mycket imponerande startfält, med såväl internationella som svenska storheter. Sveriges Radio P2 är på plats under hela festivalen. Vi sänder direkt fredag och lördag 2-3 augusti och spelar in det mesta av resten av festivalen för sändning senare.

Fredag 2 augusti

21.50-23.00 Ett axplock från torsdagens konserter varvas med intervjuer och analyser. Vi får bland annat höra Elina Duni, Kenny Barron Platinum Trio och Hugh Masekela. Ciceroner på plats i Ystad är Miriam Aïda och Marie Vesterholm. Reportern Berit Nygren befinner sig i vimlet bland musiker, publik och press.

23.00-24.00 Från Ystads Teater direktsänds konserten med Fabrizio Bosso. Italienske Bosso var ett underbarn på trumpet och tog redan som femtonåring examen från konservatoriet i Turin. Hans extraordinära teknik och personliga sound har lett honom till samarbete med bland andra George Rusell, Dave Liebman och Steve Coleman. I Ystad tolkar han gammal filmmusik från Dino Risis "Il Sorpasso", som också visas för konsertpubliken.

Fabrizio Bosso: trumpet, Luca Mannutza: piano, Luca Bulgarelli: bas, Lorenzo Tucci: trummor

Lördag 3 augusti

22.00-23.00 I lördagens första timme får vi höra bland andra Håkan Rydin Trio med Claudia CampagnolLars Danielssons Liberetto och Jan Lundgren/Harry Allen. Programledare Miriam Aïda och Marie Vesterholm.

23.00-24.00 Från Ystads Teater direktsänds konserten med Tom Harrell Quintet. Med sitt innerliga, vemodiga spel och sin stora vackra ton räknas Harrell till världens främsta samtida jazztrumpetare. Han har spelat med många av de allra största, men har de senaste 25 åren framför allt arbetat med egna grupper, små och stora. Han gästar Ystad med sin kvintett, som han turnerat med de senaste sex åren.

Tom Harrell: trumpet, Wayne Escoffery: tenorsax, Danny Grissett: piano, Ugonna Okegwo: bas, Johnathan Blake: trummor.

Mer info: www.ystadjazz.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista