Charlotte Engelkes - Foto Mats Bäcker

Lyssna på P2 Dokumentär om Charlotte Engelkes

Charlotte Engelkes, allkonstnär extraordinaire
38 min

Söndag 25 augusti stiger Charlotte Engelkes upp på Berwaldhallens scen och framför sin föreställning "Miss Very Wagner" som en del av Östersjöfestivalen. P2 Live sänder inte denna konsert i radio, men om du är nyfiken på Charlotte Engelkes rekommenderas Mikael Strömbergs dokumentär om henne, som P2 Dokumentär sände i våras! Finns som nedladdningsbar pod här nedan (med musiken bortklippt av upphovsrättsliga skäl).

2013 är Richard Wagners år. Och allkonstnären Charlotte Engelkes år. En föreställning med Engelkes är alltid en egensinnig mix av himlastorm och humor. Och en stor kärlek till dansen och sången, där hon sätter en välriktad feministisk klo i Wagnerköttet. Mikael Strömberg möter Charlotte Engelkes när hon mellanlandar på Mosebacke torg, och ackompanjerar samtalet med en spellista som Engelkes fått designa för programmet.

Från Berwaldhallens programtidning:

All bra konst ställer frågor. När den mångsidiga performanceartisten Charlotte Engelkes tar sig an Richard Wagner, den mest vördade av alla operatonsättare, och gör en enmansföreställning av fyra operor som egentligen inte hänger ihop, ställs publiken inför flera intressanta och besvärande frågor. Till exempel: hur bör man framföra sceniska verk på ett troget sätt, om det rör sig om verk skrivna av operakonstens största rebell, som ville bryta med det gamla, gå i bräschen för en ny era och avskydde konservativ musik? Hur långt kan man gå från autenticitetsidealet innan man tappar kontakten med verket man framför? Och kan det kanske vara så att det bästa sättet att göra ett gammalt konstverk relevant för en ny publik är att göra det till något helt eget och personligt? Att så att säga förvandla det gamla till något nytt.

Charlotte Engelkes har själv hittat sina svar på de frågorna. Hon är ingen gudomlig sopran eller mäktig operaregissör. Hon har inte en standardyxig operaproduktions resurser till sitt förfogande. Men hon har sig själv, och inom henne brinner Wagners låga. Fyra Wagnerhjältinnor från fyra olika operor – Senta från Den flygande holländaren, Elsa från Lohengrin, Isolde från Tristan och Isolde samt Brünnhilde från Valkyrian – kanaliserar hon genom sig själv i den häpnadsväckande och hyllade enmansshowen Miss Very Wagner som detta Wagnerjubileumsår uppförs på Östersjöfestivalen. De fyra kvinnorna får komma till tals, deras öden jämförs, de bildar ett mönster. På sätt och vis kan Miss Very Wagner sägas vara en musikvetenskaplig essä – för det är en enda lång djupdykning till Wagnertolkning – men i så fall är det den roligaste musikvetenskapliga essä ni någonsin har fått ta del av.

Den engelskspråkiga Miss Very Wagner hade premiär på Dansens hus i Stockholm våren 2006 och fick lyriska hyllningsrecensioner i såväl Dagens Nyheter som Svenska Dagbladet. Det blev en succé som gick på export till bland annat Tyskland, Skottland, Luxemburg, Nederländerna, Danmark, Frankrike och Singapore. Föreställningen fick en uppföljare i form av Siegfried – The Very Wagner Hero Hour som Charlotte Ingelkes gjorde tillsammans med Lindy Larsson. De två föreställningarna sammanfogades senare till helaftonsföreställningen Very Wagnerian Night, som bland annat gick på Kungliga operan i Stockholm denna vår.

Ingelkes samarbetar i Miss Very Wagner med ljuddesignern Willi Bopp och ljusdesignern Karl Svensson – med deras hjälp förvandlas rummet och huvudpersonen. Scnenografin är sparsmakad men oerhört påhittig: samma vita skynke blir i tur och ordning segel, spinnrockshjul, brudklänning och bandage. Manuset har Ingelkes skrivit tillsammans med Marina Steinmo och det är en både intellektuellt utmanande och emotionellt berörande berättelse som vecklas ut. Visst vänds Wagners kvinnosyn ut och in – men samtidigt tillåts man känna med dessa kvinnor, en lika fängslande kvinnokvartett som den som framträder i Ingmar Bergmans film Viskningar och rop.

Vilka är då dessa fyra kvinnor? Senta är den tragiska hjältinnan i Den flygande holländaren, den tidigaste Wagneroperan på repertoaren. Hon offrar sig för mannen hon älskar – sjömannen som hamnat i onåd med Gud – genom att slänga sig i havet och drunkna, varpå frälsningen kan komma. Elsa är hjältinnan i Lohengrin som liksom Den flygande holländaren räknas till Wagners romantiska operor. Inte heller Elsa går det bra för: efter att misslyckats med att motstå frestelsen att fråga den förbjudna frågan – vem hennes make verkligen är – förlorar honom för alltid, likt Orfeus när han vänder sig om efter sin Eurydike på vägen upp ur Hades. Elsa faller ihop och dör av sorg och psykisk utmattning. Isolde förvägras en lycka i jordelivet med sin älskade Tristan men följer lyckorusigt honom in i döden när hon vid hans lik sjunger operans berömda final Liebestod. Valkyrian Brünnhilde straffas för sin olydighet av sin far, guden Wotan, genom att förvandlas till en mänsklig kvinna och dessutom försättas i en magisk sömn på ett berg omringad av eld – endast en helt orädd hjälte kan rädda henne.

Charlotte Engelkes gestaltar alla dessa kvinnor. Hon kallar dem “kvinnor som var gudomliga, kvinnor som slogs för kärleken, kvinnor med svärd, kvinnor som sa vad de tyckte – högt”. Miss Very Wagner är en hyllning till och en utforskning av den wagnerianska kvinnan. Det är en vild resa, men gjord med respekt och kärlek. Följ med på den och din Wagner kommer aldrig bli sig lik.

Text: Nicholas Ringskog Ferrada-Noli

Mer information om "Miss Very Wagner" finns på Östersjöfestivalens hemsida (klicka här)!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".