P2 Live: Django Bates & Norrbotten Big Band

Lyssna på en maffig konsert med storbandsjazz från Kulturens Hus i Luleå! En festkväll där bebop och storband, gamla och nya jazzlegender möts. Det är den engelska pianisten, kompositören och arrangören Django Bates som bjuder på kalas med låtar av Charlie Parker i sina egna arrangemang för Norrbotten Big Band. Som grädde på moset bjuder Bates på sitt eget hyllningsverk ”The Study of Touch” till idolen, 1940-talets mytomspunne jazzsaxofonist Charlie ”Bird” Parker som uruppfördes denna kväll i Luleå.

Django Bates är född, uppvuxen och musikaliskt skolad i England. Bildade sitt första band 1979 och några år senare tändes hans stjärna när han steg in som en av medlemmarna i jazzorkestern Loose Tubes. 1991 var det dags för den första egna orkestern, 19-mannabandet Delightful Precipice Och karriären tog fart.

För Norrbotten Big Band innebär samarbetet med Django Bates ännu en milstolpe på resan mot internationellt erkännande som började när bandet bildades på 1980-talet, då med Örjan Fahlström som konstnärlig ledare. Idag innehas rollen av saxofonisten Joakim Milder.

Django Bates & Norrbotten Big Band: Django Bates, piano, komposition, arrangemang, Peter Bruun, trummor, Petter Eldh, kontrabas. Konsert 1/6, Kulturens hus, Luleå. Presentation: Mats Einarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista