1 av 2
Mariam Wallentin. Foto: Kjell Oscarsson
2 av 2

Jazzkatten 2013: vinnarna utsedda!

Mariam Wallentin utsågs till Årets musiker, Fire! Orchestra blev Årets grupp och  Anna Högberg tog hem priset som Årets nykomling när P2:s pris Jazzkatten delades ut på tisdagskvällen på Fasching i Stockholm. Värdar för galan: Miriam Aïda och Johan Norberg.

Alla vinnare Jazzkatten 2013:
Årets musiker: Mariam Wallentin
Årets grupp: Fire! Orchestra
Årets nykomling: Anna Högberg
Årets kompositör: Anna-Lena Laurin
Guldkatten: Bertil Fält

Under galan uppträdde fjolårets vinnare av Jazzkatten, nämligen basisten Nina de Heney, Isabel Sörling Farvel och gruppen Seval. Dessutom uruppfördes årets beställningsverk av Klas Henrik ”Klabbe” Hörngren.

Utdrag ur juryns motiveringar:

Årets musiker: Mariam Wallentin

”En musikalisk kameleont som uttrycker kontraster till det omgivande, som med sina rytmer flyger tvärt emot det förutbestämda, samtidigt som det dissonanta och hårda klingar mjukt mot det harmoniska och rytmiska. För självständiga insatser genom banbrytande solo, duo och ensembleprojekt, blir årets musiker Mariam Wallentin.”

Årets grupp: Fire! Orchestra

”En oväntad musikalisk eruption som trots sitt stora format rymmer både skönhet och finess. Ett orkesterprojekt av aldrig tidigare skådat slag, en musikalisk manifestation där eldsjälen Mats Gustafssons frikostigt delat med sig av sin glöd genom årets grupp Fire! Orchestra.”

Årets nykomling: Anna Högberg

”Plötsligt fanns denna friska kraft i olika oväntade konstellationer. Med sin fria spellust som både uttrycker starka känslor och söker kommunikation. Till synes totalt ointresserad av de staket som rests för att skilja genrer från varandra, spränger årets nykomling Anna Högberg alla gränser. ”

Årets kompositör: Anna-Lena Laurin

”För sin förmåga att skapa en lyckad crossover mellan jazzens och den klassiska musikens språk och modet att skriva musik från sitt hjärta utan att snegla på rådande musikaliska trender, tilldeles årets kompositör Anna-Lena Laurin.”

Guldkatten: Bertil Fält

”För att under decennier som jazzmusikalisk eldsjäl ha entusiasmerat och drivit fram flera generationer av yppersta musiker från ett och samma län – allt med kärleksfull varsam järnhand – tilldelas 2013 års Guldkatten bandledaren, arrangören och pedagogen Bertil Fält.”

Jazzkatten har delats ut av Sveriges Radio sedan 1993. Från början var det en jury bestående av landets jazzskribenter som valde ut pristagarna. Nu består jazz- kattens jury av redaktionen för P2 live Jazz, musiker, skribenter och andra jazzkännare. Nytt för i år också en ”Folkets Röst”, som tagits fram från en tävling på webben.

När Swedish Jazz Celebration skapades av STIM, Rikskonserter, Sami, Kungliga Musikhögskolan och Sveriges Radio fick utdelningen av Jazzkatterna bli en av de festliga programpunkterna och dessutom ett sätt att spegla jazzåret som gått och prisa de som gjort sig förtjänta av det.

Idag är det Sveriges Radio som själva får stå för den festliga inramningen av prisutdelningen, i år under Stockholm Jazz Festival. Priset är i form av en glasskulptur skapad av konstnärerna Benjamin Slotteröy och Halvard Börgesson Skeie.

Hålltider:

19:05  Årets nykomling 2012 Isabel Sörling Farvel på scen.

19:40 Jazzkattens beställningsverk av Klas-Henrik ”Klabbe” Hörngren framförs av specialensemble för kvällen.

21:14 Årets musiker 2012 Nina de Heney spelar alldeles ny musik.

20:53 Årets grupp 2012 Seval spelar sitt första set.

21:38 Seval spelar sitt andra och sista set.

Här var de nominerade till 2013 års Jazzkatter:

Årets musiker
Lars Danielsson
Mariam Wallentin
Mats Äleklint

Årets grupp
Fire! Orchestra
Klabbes bank
Tonbruket

Årets nykomling
Thomas Backman
Lisa Bodelius 
Anna Högberg

Årets kompositör
Goran Kajfes
Anna-Lena Laurin
Oscar Schönning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista