Konsert + intervju med dansk-amerikanska jazzduon Steve Swallow/Thomas Clausen

Thomas Clausen har beundrat Steve Swallow ända sen han hörde honom med Gary Burtons band på 60-talet. Och det var just Gary Burton som för många år sen tipsade Steve Swallow om att kolla in Thomas Clausen och hans musik. Men det var först i samband med höstens turné som de faktiskt möttes för första gången. Konsert och intervju från Nefertiti i Göteborg den 4 september i år.

Oftast hänger man ju på en trumslagare och spelar trio, en av jazzens mest klassiska konstellationer. Duo blir mer intimt och ställer ännu högre krav på kommunikationen och förutsätter att man talar samma musikaliska språk. Enligt Steve Swallow är det så att melodik och harmonik på sätt och vis får större utrymme när man spelar duo, men att det gäller att ha en osynlig trummis inombords som håller ordning på rytmen för att musiken inte ska falla samman.

Förutom att spela egna kompositioner spelar duon några låtar av Michael Gibbs, som enligt Steve Swallow är väldigt underskattad och en oerhört betydelsefull kompositör och teoretiker inom jazzen.

Presentatör: Marie Westerholm
Producent/reporter: Johannes Lundberg