Solistpriset 2014

Filips blogg: Jag hjälpte David Huang genom att ändra lite i hans noter

En nyårsdag upplevs bäst i mjukisbyxor framför valfri sitcom. Istället blev jag meddragen till Edsbergs Slott av medfinalisten David, där vi kunde öva och utbyta stressade reflektioner över stundande final.

För knappt 500 år sedan satt Nostradamus och skrev sina berömda profetior. Många är de som har hoppats på att kunna se in i framtiden med hjälp av alla dessa små verser och minst lika många har försökt få dem att passa in på allehanda världshändelser.

Jag har hoppats och trott att mitt förra blogginlägg (som i en mening kan sammanfattas med "Keep calm and carry on") likt en profetia skulle slå in och följa mig längs vägen, men tyvärr är jag tvungen att meddela att jag misslyckats (Eller är det ett misslyckande? Det kanske är självklart att en tävling av denna dignitet sätter sig under huden på en när det börjar närma sig?). 

Som obotlig tidsoptimist så trodde jag att några veckor skulle vara oändligt mycket med tid, men i takt med att dagarna (och året) räknats bort så har verkligheten hunnit ifatt och lugnet avtagit. Min profetia blev istället en antiprofetia. Jag lät mina egna ord se till att motsatsen inträffade.

Det är inget att misströsta över, men jag funderar om jag ska istället för att bli musiker ska bli politiker istället…

En nyårsdag upplevs bäst i mjukisbyxor framför valfri sitcom, men istället blev jag meddragen till Edsbergs Slott i Sollentuna av medfinalisten David, där vi kunde öva och utbyta stressade reflektioner över stundande final.

Självklart var vi tvungna att detaljerat förklara för varandra alla de svårigheter våra stycken bjuder på. David hjälpte mig genom att spela igenom mitt ena stycke (av Bloch) med mig så jag fick ett hum om vad orkestern gör (och vad jag ska göra), medan jag hjälpte David genom att ändra lite i hans noter (se bild) när han var någon annanstans.

Det är mycket som hänt de senaste veckorna, i alla fall i mitt liv. Förutom allt med solistpriset och ett flertal andra konserter så känns det lite som om allt händer på en gång. Jag har hunnit med att ta foton till min hemsida, varit i Malmö ett antal gånger för lektioner och träffat en fantastisk filmare, Thor-Björn Bergman. Han har bestämt sig för att följa och filma mig de närmaste åren och göra en miniserie med små reportage, den första delen är redan klar och finns att beskåda. Jag har även, så gott tiden räckt till, försökt att engagera mig i situationen kring Marinens Musikkår.  Om ni inte gjort det ännu så ber jag er gå in på bevarammk.se och skriva på mot det hemska beslutet om deras nedläggning. Fortsätter det på samma sätt kanske det inte finns några kandidater alls till Solistpriset 2032…

Det var allt för denna gång, hoppas vi syns (eller hörs här i p2) nästa vecka i Göteborg!