Helena Wessman, ordförande i finaljuryn. Foto: Olle Björkman/Sveriges Radio
Solistpriset 2014

Så tänker juryn

Hur jämför man ett celloframträdande med ett pianoframträdande? Helena Wessman är ordförande i finaljuryn som bestämmer vem som vinner Solistpriset 2014.

– Det kan verka knivigt, men det är ganska enkelt. Vi tittar på musicerandet, och det lyser igenom oavsett vilket instrument man spelar. Det går alldeles utmärkt att jämföra ett celloframträdande med ett pianoframträdande, till exempel, säger hon.

Helena och resten av juryn har inte bara kvällens konsert på sig för att bestämma sig för en vinnare, de har följt de tre finalisterna under två dagar och suttit med på repetitioner både igår och idag.

– Det gör vi därför att vi vill ha en fördjupad bedömning av musicerandet, säger hon, vi behöver se och höra mer än bara slutframförandet ikväll. Dessutom är det fantastiskt roligt att få följa dem i ett par dagar!

– Vi har tre kriterier som vi går efter, det är teknik, interpretation – alltså hur solisterna tolkar verken de framför – och scennärvaro, säger Helena Wessman.

Resten av juryn består av dirigenten Andrew Manze, sopranen Hillevi Martinpelto, som liksom Helena är ledamoter av Kungliga musikaliska akademien. Dessutom ingår två medlemmar ur Göteborgs symfoniker, Mårten Larsson och Johan Stern.

Helena Wessman är VD och konstnärlig ledare för Göteborgs symfoniker, och var konferencier när Solistpriset senast avgjordes i Göteborg, 2010. Hon vill däremot inte jämföra årets finalister med tidigare års tävlande, men är säker på att priset kommer betyda mycket för vinnaren.

– Det medför så mycket uppmärksamhet, och möjligheter att spela med stora orkesterar och göra turnéer. Sen tror jag att det betyder mycket för självförtroendet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".