David Huang, Solistprisvinnare 2014. Foto: Olle Björkman/Sveriges Radio
Solistpriset 2014

"Det är fantastiskt roligt"

David Huang är Sveriges bästa unga klassiska solist. Finalen i tävlingen Solistpriset 2014 avgjordes ikväll under en direktsänd konsert i Göteborgs konserthus. David blir också P2:s Artist under två års tid.

– Jag gick in för att njuta av varenda sekund och jag minns inte så mycket mer än att jag hade fantastiskt roligt, säger David Huang.

David Huang, född 1988, är en svensk-kinesisk pianist som etablerat sig som en av de mest lovande pianisterna i Sverige.

– David har en förmåga att låta musiken strömma genom sin kropp på det mest självklara sätt och drabba lyssnaren rakt i hjärtat. Han är ett med sitt instrument och en självklar scenpersonlighet. Tolkningen är lika virtous som känslig och visar på stort mod i situationen, sa juryns ordförande Helena Wessman.

Tre finalister gjorde på torsdagskvällen upp om titeln, Filip Draglund på trumpet, Frida Fredrikke Waaler Waervågen på cello och David Huang på piano.

Den totala prissumman är 150 000 kronor där vinnaren går hem med 100 000 kronor medan andra- och tredjepristagarna får 25 000 kronor var. I priset ingår också en turné arrangerad av Musik i syd samt att under kommande säsong framträda som solist tillsammans Sveriges Radios symfoniorkester eller Göteborgs symfoniker.

 

Blir P2:s Artist

 

Nytt för i år är att den slutgiltiga vinnaren av tävlingen blir P2:s artist de kommande två åren. Det innebär bland annat att under två år ge solo- och kammarkonserter, göra studioinspelningar samt medverka som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester.

Solistpriset är Sveriges största tävling för unga musiker. Den utser vartannat år sedan 1993 Sveriges bästa unga klassiska solist. Solistpriset är ett samarbete mellan Kungliga Musikaliska Akademien, P2 Sveriges Radio, Berwaldhallen samt Göteborgs symfoniker och Musik i syd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista