Foto: V Pontet
Lördag 18 januari

Veckans opera: Älskarinnan av Gaetano Donizetti

Älskarinnan av Gaetano Donizetti hade premiär i Paris 1840 under originaltiteln La Favorite. Den blev en sådan succé att den sedan sattes upp årligen i huset under 54 år och fanns kvar på repertoaren ända till 1918. Klicka här för att komma till operasidan

Älskarinnan utspelar sig under tiden när morerna invaderade Spanien. Den vackra Leonor är älskad av både Fernand (en munk som blivit officer) och kungen av Kastilien som dessvärre är gift. Trots detta väljer Leonor kungen, men när Fernand har stora framgångar i ett fältslag får han välja vem han vill gifta sig med och väljer Leonor. Efter bröllopet får han veta att hans nya fru varit kungens älskarinna och drar sig bitter tillbaka till klostret. Leonor söker upp honom och ber att han skall förlåta henne. När Fernand slutligen mjuknar kollapsar Leonor i hans armar och dör. Operan finns i en fransk version från 1840 och 2 italienska från 1842 och 1843. Det här är den franska versionen.

Rollista:

Alice Coote - Léonor de Guzman
Judith Gauthier - Inès
Marc Laho - Fernand
Ludovic Tézier - Alphonse XI, Kung av Kastilien
Carlo Colombara - Balthazar
Loic Felix - Don Gaspar, en av kungens officerare

Presentatör: Anna Nyhlin

19:00-21:30 P2 Live opera: ”Älskarinnan” av Gaetano Donizetti
Opera i fyra akter.
Libretto: Calisto Bassi.
Franska radions kör och Champs-Elysées-teaterns kör.
Franska nationalorkestern.
Dirigent: Paolo Arrivabeni.
Från föreställningar i februari 2013, Champs Elysée-teatern, Paris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista