Katarina Leyman. Foto: Norrlandsoperan

Katarina Leymans "Roller Coaster, Super 8"

Katarina Leyman fick utgå ifrån Beethovens Symfoni nr 8 i F-dur när hon skrev sitt verk.

Katarina Leyman är Norrlandsoperans hustonsättare. För Leyman, som också studerat målning och skulptur, är bilder ofta formskapande element även i hennes musik. Genombrottet blev Esa-Pekka Salonens och Helsingfors Stadsorkesters uruppförande av Solar Flares. Så här berättar hon om det nya verket Roller Coaster, Super 8:

– När jag blev kopplad till Beethovens Symfoni nr 8 började jag först leka med de associationer som själva figuren 8 väckte. Tankarna gick till evighetssymbolen 8 och även till den typ av berg- och dalbana som kallas Superåtta. En sådan åkattraktion fanns på Liseberg i Göteborg och var en favorit för mig som barn. Berg- och dalbanan gav mig även associationer till livet med dess toppar och dalar. Där man aldrig vet vad som komma skall. Jag försöker fånga den upprymdhet och oro man kan känna på en sådan åktur, nöjesparkens eller livets äventyr.

Ur Norrlandsoperans programblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista