Mirjam Tally. Foto: Norrlandsoperan

Mirjam Tallys "Lament"

Tonsättaren Mirjam Tally fick skriva sitt verk utifrån Beethovens Symfoni nr 9 i d-moll.

Mirjam Tally, född 1976 i Tallinn, Estland, kom till Sverige och Visby 2006. År 2000 tog hon examen som elev till Lepo Sumera vid Estlands Musikakademi. Hennes musik har spelats världen över, bland annat på Venedigbiennalen 2008 och ISCM:s världsmusikdagar i Litauen 2008 (genombrottsverket Turbulence). Åren 2005 och 2006 var hon composer-in-residence på Visbys internationella tonsättarcentrum och 2009–10 dito på Sveriges Radio P2. Om stycket som nu uruppförs berättar hon så här.

– Lament utgår från Beethovens Symfoni nr 9. Ett recitativ i cellostämman i fjärde satsens inledning blev grundmaterial till hela stycket. Jag har tagit fram den lyriska sidan av Beethoven, kanske inte den allra mest typiska egenskapen i hans stil, men eftersom jag tyckte att all kamp och det fyrverkeri som ofta får beskriva hans musik, kändes lite ovidkommande i det här sammanhanget. Jag har upprepade gånger lagt ut utdrag av cellorecitativet i olika register, så att det blir till ett slags mantra. Detta förtätas med övertoner och klusterlinjer, som ackompanjemang. Detta mantra blir flera gånger avbrutet med fanfarer, som faller som en skugga över det lyriska elementet.

Ur Norrlandsoperans programblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista