Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.

Kent Olofssons "Beginnungs – Ouverture for orchestra"

Publicerat måndag 27 januari 2014 kl 15.51
Kent Olofsson. Foto: Norrlandsoperan

Kent Olofsson inledde Beethoven & Beyond eftersom han fick i uppgift att tolka Beethovens 1:a Symfoni i C-dur i sitt verk.

Kent Olofsson har en omfattande konstnärlig produktion. Han har skrivit över 150 verk i olika genrer – kammarmusik, elektroakustiskt, vokalt, rock – och samarbetat med rader av konstnärer ur olika discipliner. På senare år har experimentell musikdramatik stått i fokus. Kent fick Symfoni nr 1 på sin lott och så här berättar han själv om Beginnungs:

– Jag har utgått från själva början av Beethovens första symfoni. Som de flesta symfonier vid denna tid har första satsen snabbt tempo. Men den här har en långsam inledning, innan huvudtemat och det livligare tempot drar igång. Och just starten är överraskande i sig. Det är som om den börjar mitt i en fras. Symfonin går i C-dur men inleds i annan tonart. Det första avsnittet slingrar sig som om det undvek huvudtonarten.

– I Beginnungs kommer Beethovens inledning tillbaka om och om igen. Varje gång utvecklar den sig i en ny riktning, in i en ny fas. Och i dessa korta avsnitt, sinsemellan med stora kontraster, kan man skönja olika epoker som utvecklas ur den symfoniska traditionen. Vi hör alltså starten av hans första symfoni gång på gång, och detta ger kanske ett lite annorlunda lyssnande på originalet när det väl kommer... I verket förekommer också korta tematiska fragment från symfonins fyra satser.

Ur Norrlandsoperans programblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".