Sven-David Sandström. Foto: Norrlandsoperan

Sven-David Sandströms "Number four"

Sven-David Sandström tolkade i sitt verk Beethovens Symfoni nr 4 i B-dur.

Sven-David Sandström arbetar i USA, där han sedan 2012 åter är professor i komposition vid Indiana Bloomington University. Han berättar om sin Beethovenbearbetning att han kondenserat Symfoni nr 4 till fyra korta satser med total speltid på nio minuter. Men han trodde vi skulle känna igen originalet och gladde sig åt uppdraget. Beyondprojektet påminde honom om Mauricio Kagels ”metakollage” Ludwig van till 200-årsminnet av Beethoven, där musikerna uppmanades att gå bakom monumentet och väcka musiken till nytt liv.

Sandström har skapat omkring 300 verk i alla genrer, med tyngdpunkten i sakral körmusik och med Bach som stor inspirationskälla. Som composer-in-residence i Stockholms Storkyrka 2008-2010 förverkligade han en gammal dröm, att som Bach, i nära samarbete med Gustaf Sjökvist skriva 65 verk, huvudsakligen körverk, för kyrkoårets samtliga högtider. Serien låg klar våren 2012.

Ur Norrlandsoperans programblad 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".