Tobias Broström. Foto: Frank Julin/Norrlandsoperan

Tobias Broströms "On Urban Ground"

I Tobias Broströms verk "On Urban Ground" kontrasterar han en stadsmiljö med Beethovens berömda Pastoralsymfoni, den 6:e.

Tobias Broström föddes i Helsingborg, studerade slagverk vid Musikhögskolan i Malmö, följt av kompositionsstudier för Rolf Martinsson och Luca Francesconi. Hans musik har spelats runt om Europa, USA och Asien. Två av hans mest kända och prisade verk är Crimson Seas och Transit Underground. I år samarbetar han med Komische Oper i Berlin, Dresdens Philharmonie och amerikanska kvartetten Brooklyn Rider. Så här berättar han om det nya verket:

On Urban Ground har gemensamma karaktärsdrag med Beethovens fjärde sats Gewitter. Sturm. (Åska. Storm.), den sats som otvivelaktigt bär på mest attityd. Till skillnad från i Symfoni nr 5, samma år, tar Beethoven inte ut svängarna på alls samma nydanande sätt. Nr 6 är mycket mer traditionell och inte en bråkdel så vågad som nr 5. Många tonsättare har dock inspirerats av symfonin och inte minst av ”stormsatsen”, Rossini och Mahler för att nämna ett par.

Ur Norrlandsoperans programblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista