1 av 6
Årets artist Sofia Jannok. Foto: Wikimedia commons
2 av 6
Ellika, Solo & Rafael blev årets grupp. Foto: Pressbild/Mia Marin
3 av 6
Nadin Al Khalidi utsågs till årets traditionsbärare. Foto: Pressbild/nadin.se
4 av 6
Årets nykomling Bjäran. Foto: Pressbild
5 av 6
Erik Rydvall och Olav Luksengård Mjelvas samarbete Isbrytaren blev årets utgåva. Foto: Pressbild/grappa.no
6 av 6
Mästerspelmannen Ole Hjorth fick juryns hederspris. Foto: Anders Roth/Sveriges Radio
Folk- och världsmusikgalan 2014

Grattis Sofia Jannok, årets artist!

– En fantastisk berättare, självklar och traditionsmedveten med ett engagemang för sin omvärld som försätter berg. Så löd en del av motiveringen när Sofia Jannok fick pris som årets artist på Folk- och världsmusikgalan som nyss avslutades på Norrlandsoperan i Umeå. 

Folk- och världsmusikgalan fyllde i år fem år och anordnades på Norrlandsoperan i Umeå. Den direktsändes också i P2, som är en av galans samarrangörer.

–Folk- och världsmusikgalan har blivit en institution och stärkt folkmusikens status. Galan har också vidgat definitionen av vad folkmusik är, musik med rötter samlad i en mångfald av uttryck, traditioner och stilar som lever i vår land, säger P2 s producent Mats Einarsson. 

Ellika, Solo & Rafael fick pris som årets grupp, med följande motivering: "Ibland blir summan av helheten större än de enskilda delarna. Här finns en unik ordlös kommunikation där det fantastiska svänget står i centrum."

Årets nykomling blev Bjäran, som enligt juryns motivering spelar så det är omöjligt att sitta stilla. Juryn uppmanar dem också att "på allvar komma fram ur det norrländska skogsbrynet".

Årets traditionsbärare är Nadin Al Khalidi, som enligt juryn bär på en "musik som genomsyrar allt. Mångskiftande, starkt och personligt".

Fantastiskt resonansäktenskap

Priset för årets utgåva går till Erik Rydvall och Olav Luksengård Mjelva vars samarbete på skivan Isbrytaren beskrivs som "ett fantastiskt resonansäktenskap ingen kunde anat för något år sedan" av juryn.

Årets hederspris delades ut till mästerspelmannen Ole Hjorth, enligt juryn "en riktig spelman, en skicklig violinist och en pionjär som pedagog utan vars insatser vi kanske inte skulle stått här ikväll".

Tidsfråga innan de finns över hela jorden

Årets tvärspel gick till det internationella världsmusiklägert Ethno, som ägt rum i Dalarna en vecka varje sommar sedan 1989. Ethno samlar årligen nära hundra unga folkmusiker från uppåt tjugo länder.

Årets arrangör blev dans och musikfestivalen Planeta som firade 10-årsjubileum förra året. Enligt juryn "en arrangör som spänner över ett vitt fält på många sätt. Här kan man tala om mångfald, musikalisk men också geografisk. Att döma av namnet är det bara en tidsfråga innan den här arrangören finns över hela jorden!"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista