Den engelske människorättsadvokaten Philippe Sands. Foto: Arne Hyckenberg/Sveriges Radio
Den engelske människorättsadvokaten Philippe Sands. Foto: Arne Hyckenberg/Sveriges Radio

Philippe Sands berättar om sin pjäs "A Song of Good and Evil"

"A story of three men: two prosecutors and one defendant"
1:34 min

Människorättsadvokaten Philippe Sands och operaregissören Nina Braziers föreställning "A Song of Good and Evil" handlar om hur de grundläggande mänskliga rättigheterna togs fram strax efter andra världskriget.

– Det är berättelsen om tre män under Nürnbergrättegångarna. Två åklagare och en åtalad. Den åtalade var Hans Frank, Hitlers advokat. Föreställningen handlar om hur två koncept sprang ur denna rättegång: den första brott mot mänskliga rättigheter – när man dödar individer, det andra konceptet folkmord – när man dödar grupper av människor, säger Philippe Sands.

Varför har du valt att tillägna den här föreställningen till Charlie Hebdo?

– Föreställning handlar om mänskliga rättigheter, och där finns yttrandefrihet med. De fruktansvärda händelserna i Paris förra veckan påminner oss om hur viktigt det är att upprätthålla de här rättigheterna, både i lagtexter och genom politiskt arbete. Därför tillägnar vi den här föreställningen till redaktionen på Charlie Hebdo och alla offren för attackerna.

– Vi är på sätt och vis glada att vi har möjlighet att göra det här just idag, när 5 miljoner nya kopior av Charlie Hebdo ges ut, och för att uppmärksamma det så kommer vi visa omslaget på scenen!

Föreställningen "A Song of Good and Evil" sätts upp i Berwaldhallen som en del av serien Interplay, och spelas den 14 januari. Den 15 januari kommer ett samtal att hållas i Berwaldhallen mellan Göran Rosenberg och Philippe Sands om relationen mellan stor musik och brott mot mänskligheten.

Philippe Sands är människorättsadvokat. Han har skrivit boken "Torture Team: Rumsfeld's Memo and the Betrayal of American Values".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".